Plavsko jezero ne prestaje da oduševljava! (Foto)

Priroda je čudo

Plavsko jezero ne prestaje da oduševljava! (Foto)

Ljeto je idealno vrijeme za putovanja i izlete, a kada tome dodamo činjenicu da vam je na raspolaganju i godišnji odmor, onda je užitak kompletan.

Ljepote Crne Gore, nikada neće prestati da inspirišu!

Od mora do planina, jezera, nacionalnih parkova, jedinstvenih izletišta, ne znate šta prije da posjetite i u čemu da uživate. 

Svojoj listi mjesta koje obavezno treba posjetiti, dodajte i Plavsko jezero, koje se nalazi u opštini Plav, na sjeveroistoku Crne Gore.

13692200291872771167496806742170o

Plavsko jezero je smješteno između planina Prokletije i Visitora, i nalazi se na nadmorskoj visini od 906 metara. Ledničkog porijekla, ovo jezero plijeni svojom ljepotom, čemu doprinosi i činjenica da se pruža pravcem sjever-jug, i to u dužini od 2160 metara.

Najveća dubina Plavskog jezera je devet metara, dok je prosječna širina 920 metara. Ovo nevjerovatno jezero se vodom snadbijeva iz rijeke Ljuče, koja snjegove sa Prokletija spušta u Plavsku dolinu. Takođe, voda iz čuvenih Alipašinih izvora, upravo preko ove rijeke svoj put nalazi do Plavskog jezera.

Moć i snaga kako prirode, tako i vode, ogleda se i u činjenici, da Plavsko jezero život daje i rijeci Lim, i upravo zbog toga, voda iz jezera svoj put pronalazi dalje, ka Drini i morima.

plavskojezeroiibygodisloved4dub5i768x512

Plavsko jezero iz godine u godinu privlači sve veći broj turista, i nikako ne gubi na značaju. Posebno tokom ljetnjih mjeseci, brojni posjetioci Plava, upravo na jezeru traže spas od vrućina, i osvježenje, koje samo priroda može da mu da, a mogućnosti je mnogo. Turisti mogu da uživaju u plivanju koje im pruža bistro planinsko jezero, ili pak da pješače označenim stazama, kao i po planinskim predjelima koji su u blizini...

Ako za to trenutno nijesu raspoloženi, dovoljno je samo da sjede i uživaju u pogledu ispred sebe, jer priroda je čudo.

Zavisno od godišnjeg doba, mijenja se i nivo jezera, pa je tako najviši vodostaj u maju, a najniži u septembru. Temeratura Plavskog jezera tokom ljetnjih mjeseci je veoma prijatna, pa npr. tokom avgusta iznosi 22 stepena, dok je zimi situacija naravno drugačija. Tada se jezero obično zamrzne, ali je i onda atrakcija, jer ga djeca a i odrasli, koriste kao klizalište na otvorenom.

Sve to doprinosi da Plavsko jezero bude atraktivno tokom cijele godine, a ne samo ljeti, što je sve više i slučaj, jer brojni zaljubljenici u prirodu imaju želju da istražuju upravo ovaj predio.

Ovo mjesto je i pravi raj za ribolovce, jer je bogato ribom! Tu se mogu uloviti pastrmka, mladica, klen, skobalj... Osim ribolova, moguć je i lov na pernatu divljač, a najbrojnije su divlje patke, gnjurci, a mogu se pronaći i sive čaplje...

Kolektiv.me

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.