Premijera predstave “Nobelovci”, autora Obrada Nenezića, 2. oktobra u Centru za kulturu u Bijelom Polju, u 20 časova.

Premijera- 2. oktobar (ponedjeljak), Centar za kulturu, Bijelo Polje, 20 h “Nobelovci” duhovita drama

Premijera predstave “Nobelovci”, autora Obrada Nenezića, 2. oktobra u Centru za kulturu u Bijelom Polju, u 20 časova.

Igraju: Omar Bajramspahić, Moamer Kasumović, Jovan Dabović, Petar Novaković, Slađana Merdović Scenografija Milivoje Mićo Kovačević Autorska muzika: Slobodanka Bobana Dabović Đurić Producenti: Jasmin Ćorović, Samir Zaimović, tekst i režija Obrad Nenezić.

O predstavi: Obrad Nenezić: “Ono što prvo dramaturg nauči jeste da pozorište mora da nas se tiče, bez obzira kom pravcu, vrsti i školi pripada, a znamo da se u teatru poslije avangarde desio ‘veliki prasak’, pa danas postoji pravaca koliko i autora, te je i avangarda već decenijama klasika kako tvrde vodeći teoretičari. Ako nas se pozorište ne tiče iz bilo kog razloga onda je to neka druga i nova umjetnost. Zato se ,Nobelovci’ tiču svakog sloja društva, koji tvori tradicionalni, savremeni ali i nadčovjek – android ili ginoid. Zato sam zajedno sa producentima izabrao ovaj komad da ga prvi put ja postavljam, drugačije autorski, onako kako sam ga zamišljao dok sam ga stvarao. Kad sam pisao ,Nobelivce’ širom regiona su je proglašavali jednom od prvih futurističkih drama, danas je ona samo savremena drama (kako je to neko dobro zapazio) jer živimo digitalno doba i eru vještačke inteligencije. Upravo u tim sudarima različitosti leži i ono duhovito i dramsko. Ali ono jako otrežnjujuće i drsko, jer svaka era poznaje diskrimaciju i smrtne grjehove. Poznaju čovjeka i ‘nečovjeka’, ne u formi nego u suštini. Ovo je duhovita drama poklonjena čovjeku koji obitava u nama, bez obzira da li smo ga otkrili ili ne. Ovo je drama o čovjeku koji ima turetov sindrom i genijalnost koju pretvara u pobjedu nad primitivnim, u stilu nezaboravnog Džerija Luisa. Ovo je drama koja koja se suprotstvlja mitomaniji da će nas pregaziti vještačka inteligencija, a znamo svi dobro da ništa što je stvorio čovjek u humane svrhe nije opasnije od samog čovjeka.”

Producent Jasmin Ćorović: “Predstavom ,Nobelovci” Bjelopoljsko pozorište otvara novu sezonu i želi da nastavi sa kontinuiranom profesionalnom produkcijom, doprinoseći i težeći dobijanju zasluženog profesionalnog statusa. Bjelopoljsko pozorište djeluje kao producentsko, ali, nameće se potreba za njegovom profesonalizacijom jer iza sebe ima bogatu stogodišnju tradiciju i zavidan broj svojih uspješnih profesionalnih projekata, te je stoga prirodno, a i neophodno, da sjever Crne Gore ima profesionalnu scenu, a grad koji to zaslužuje je svakako Bijelo Polje. Zahvaljujem se dramaturgu i reditelju Obradu Neneziću i glumcima: Moameru Kasumoviću, Omaru Bajramspahiću, Jovanu Daboviću, Petru Novakoviću i Slađani Merdović na divnoj saradnji, koja je, vjerujem, na obostrano zadovoljstvo. Većina glumačke podjele ove predstave je svoje prve glumačke korake napravila upravo na sceni Bjelopoljskog pozorišta i vjerujem da su na Nobelovcima radili sa posebnim emocijama. Uvjeren sam da će ovo biti jedna izuzetno uspješna predstava koja će imati dug vijek trajanja i koju će publika rado gledati širom Crne Gore i regiona.”

Omar Bajramspahić: “Nije mi prvi put da radim sa Obradom, a do ovog, i kao što će doći do narednih zajedničkih procesa došlo je iz razloga što on poštuje glumca, insistira na glumačkom odnosu i daje glumcu slobodu kreiranja i stvaranja lika. Još ako uz to radite sa veoma talentovanom i ostvarenom ekipom motiv je više. Takođe, motiv je i to što radimo u našem Bijelom Polju, koje tradicionalno voli pozorište, pa sam siguran da su ,Nobelovci’ veliki korak ka nečemu višem u estetskom i poetskom smislu.”

Moamer Kasumović: “Saradnja sa članovima ansambla i rediteljem bila je izvanredna, pružajući nam priliku da zajedno stvaramo nešto posebno. Rad na ovoj predstavi bio je izazovan, ali istovremeno nagrađujući jer smo zajedno istraživali duboke teme i emocije koje likovi prolaze. Igranje uloge Koke sigurno je izazovno i kompleksno iskustvo. Imao sam priliku da se bavim dubokim istraživanjem odnosa između majke i sina, moralnih dilema i ambicija lika.”

Jovan Dabović: “Nominacija za Nobelovu nagradu je velika stvar, ali mislim da je veća stvar od toga što se ovakav TIM okupio u BjeloPoljskom pozorištu da napravi predstavu koja je vrijedna pažnje! Proces je vremenska distanca od početka do kraja rada na predstavi. Svaka proba puna žara, puna mesa koje smo besomučno čupali sa teksta Obrada Nenezića. Svaki segment od tehnike do glumaca vođen ljubavlju prema teatru i ovoj predstavi je ostavio duboki pečat.”

Petar Novaković: “Budući da sam ovaj komad radio i prije desetak godina i da sam jedini iz te ekipe u ovoj novoj inscenaciji, osjećam veliku odgovornost i obavezu prema djelu i piscu, a posebno prema publici iz razloga što je ova drama najavila mnogo okolnosti u kojima smo, kao društvo, ogrezli i robujemo im. Vjerujem da je naš cilj da humorom dokažemo ljudsku superiornost nad temom i da će nakon ove predstave život biti lakši i ljepši, barem u našem i vašem doživljaju. Rad na predstavi je bio posvećenički, ludački zabavan i kako stvari stoje vrlo plodonosan. Zahvalan sam i ponosan i jedva čekam da počnemo sa igranjima.” Kada se naɗete u prilici da budete dio tima sjajnog Obrada Neneziča,morate osjećati i zadovoljstvo ali i pojačanu odgovornost ,koja vas iznova opominje da morate biti na visini zadatka kojeg je Obrad postavio ispred svih nas.

Slađana Merdović: U toku rada na predstavi “Nobelovci” vladala je posebno lijepa stvaralačka energija, koja će, vjerujem, kulminirati na njenom premijermom izvođenju. Uloga influenserke Margo za mene je bila izazov jer do sada nijesam tumačila ni sličan lik. Izazovi nam iznova i iznova dokazuju da uvijek možemo više od onoga što mislimo da možemo. I zato treba da budemo zahvalni na izazovima jer su s razlogom tu. Posebno zadovoljstvo mi je što dijelim scenu sa sjajnim glumcima Omarom Bajramspahićem, Moamerom Kasumovićem, Petrom Novakovićem i Jovanom Dabovićem. ”Nobelovce” sam doživjela kao savremenu priču koja se tiče svih nas i vremena u kojem živimo, a koja se bavi sukobom mentaliteta u čijem su fokusu naučnici i njihova dostignuća, problemi sa kojim se srijeću, različitosti…. Nadam se da će ova predstava, kako nama akterima predstave, tako i onima koji je budu gledali, pomoći da uvidimo gdje to kao individua i društvo uopšte griješimo, jer, bez obzira na škovanje, obrazovanje, količnik inteligencije, nepogrešivih nema. “Nobelovci” će nas podsjetiti da je potrebno da težimo ka sopstvenom i kolektivnom osvješćenju, što nam je neophodno u eri u kojoj živimo. Vjerujem da impusli umjetnosti mogu primijeniti svijet. Nadam se da će se predstava dopasti publici i da će imati veliki broj izvođenja.

Milivoje Mićo Kovačević: Ja zaista vjerujem, da su scenografska rješenja, koja smo po prvi put na ovakav način postavili u našem pozorištiu takva da vrlo kompatibilno i sugestivno prate sjajan tekst i sjajnu glumu u ovoj izuzetnoj predstavi. Intenzivno smo radili punih 3 mjeseca na idejnom rješenju odreďenh dijelova scenografije,dogovarali,usklađivali,dopunjavali i u konačnom dobili ono što smo i željeli:jedan moderan ,multimedijalan i sasvim sigurno,gledaocu prijatan ali i iznenađujući scenografski dekor. Ja zaista vjerujem da je Centar za kulturu u BP realizovao izvanredan projekat koji će naići na sjajan odgovor bjelopoljske i šire publike. Ako scenografija i scenski efekti tome budu dali dodatnu vrijednost onda ću i ja biti posebno zadovoljan. Liepo je bilo raditi na ovom projektu. Stoga i zahvalnost i režiseru, glumcima i ostalim saradnicima na odliçnoj saradnji i sjajnoj atmosferi tokom rada na ovoj predstavi.

Slobodanka Bobana Dabović Đurić: Beskrajno inspirativna i duhovita drama “Nobelovci” nas uvodi u specifičan svijet jednog intelektualca. Bila je velika satisfakcija komponovati muziku za invetivnu i autentičnu predstavu kakva je ova.

—- Majstor svijetla Vlado Tomović DJ miks i ton Beli Bekan Sadiković Inspicijent Aleksandar Srdanović Scenski majstor Jugoslav Stanić

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.