Čijoj kulturi pripada Njegoš: Evo šta misle u Crnoj Gori, a šta u Srbiji

Čijoj kulturi pripada Njegoš: Evo šta misle u Crnoj Gori, a šta u Srbiji

Najveći broj građana Crne Gore smatra da je vladar, pjesnik i filozof Petar II Petrović Njegoš dio crnogorske kulture.

Naime, kako je pokazalo istraživanje koje je sproveo Centar za građansko obrazovanje, 47,9 odsto ispitanika smatra kako Njegoš pripada samo crnogorskoj kulturi.

Sa druge strane, njih 36,3 procenata misli da je Njegoš dio i crnogorske i srpske kulture, a 15,8 odsto da on pripada samo srpskoj kulturi.

U Srbiji su rezultati istraživanja prilično drugačiji.

Naime, tamo 65 odsto ispitanika misli da je Njegoš dio i crnogorske i srpske kulture, a 22 odsto da on pripada srpskoj kulturi. Tek četiri procenta vjeruje da je Njegoš dio crnogorske kulture, dok je devet odsto neopredijeljeno.

Riječ je o projektu “Plenum o crnogorsko-srpskim odnosima”, koji CGO sprovodi zajedno sa AddAcademy, a u saradnji sa Ambasadom Švajcarske.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.