Umro legendarni makedonski košarkaš i trener Janko Lukovski

Umro legendarni makedonski košarkaš i trener Janko Lukovski

Janko Lukovski, jedan od najpoznatijih makedonskih igrača i trenera u istoriji, preminuo je u Novom Sadu u 78. godini života.

Ostavio je dubok trag u igri pod obručima, naročito kao trener, a imao je priliku i da kratko radi u crnogorskoj košarci i to kao trener nikšićkog Ibona.

Lukovski potiče iz košarkaške škole skopskog Rabotničkog, a sa matičnim klubom je kao trener ostvario dva velika uspjeha u bivšoj SFRJ – osvojio je u sezoni 1991/2. treće mjesto u državnom prvenstvu, koje je i tada važilo za jedno od najjačih u Evropi. Nepunih deset godina prije toga doveo je Rabotnički do finala Kupa Jugoslavije (1983. godine) u kojem je poražen od Cibone.

Od 1982. do 1986. godine je vodio, ponekad samostalno, a povremeno kao pomoćnik Rusmiru Haliloviću, juniorsku, kadetsku i mladu reprezentaciju Jugoslavije, u kojoj je trenirao asove poput Dražena Petrovića, Jureta Zdovca, Žarka Paspalja, Miodraga Pecarski, Danka Cvjetičanina, Velimira Perasovića, Zorana Sretenovića…

Košarkaško znanje prenio je i na sina Dragana Lukovskog, koji je između ostalih nosio dresove Partizana, Crvene zvezde, Fenerbahčea i Po Orteza, a bio je i dio reprezentacije SR Jugoslavije koja je 1998. osvojila Svjetsko prvenstvo.

Izvor Mportal

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.