Idejno rješenje Kovača novi vizuelni identitet Muzeja savremene umjetnosti

Idejno rješenje Kovača novi vizuelni identitet Muzeja savremene umjetnosti

Idejno rješenje autora Vladimira Kovača izabrano je za novi vizuelni identitet Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore, saopšteno je iz ove ustanove.

U saopštenju ističu da je komisija, koju su činili predsjednica prof. mr Ana Matić i članovi prof. mr Boštjan Kenda, prof. mr Rastko Ćirić, direktor Muzeja savremene umjetnosti prof. dr Vladislav Šćepanović, te prof. dr um Zdravko Delibašić, odluku donijela jednoglasno.

U obrazloženju ističu da rješenje Kovačazadovoljava sve predložene kriterijume, te da adekvatno prezentira ciljeve i djelatnost Muzeja savremen umjetnosti Crne Gore.

”Komisija je prepoznala više simboličkih i asocijativnih vrijednosti uklopljenih u jedinstvenu vizuelnu cjelinu. Znak ima upečatljiv grafički izraz – kvadrat, koji je odozgo snažno osvijetljen, ujedno spaja reljef i paradoksalnu sjenku kruga. Time se stvara utisak prostornosti, te akcentuje prostorne predvidljivih i neočekivanih situacija koje su svojstvene polju umjetnosti, kreativnosti i komunikacije. Nagrađeno rješenje omogućava široku primjenu te se lako može prilagoditi različitim vrstama aplikacija, čak i onima koje nisu previđene konkursom”, navodi se u obrazloženju.

Drugonagrađeni rad je autora Amera Mžljaka, dok je treće mjesto zauzeo autor Mirel Hadžijusufović.

”Oba vizuelna identiteta, kroz dva različita vizuelna pristupa, imaju polazište u inicijalu “M”, odnosno akronimu MSU, i stvaraju komunikacijsku vrijednost. Komisija je procijenila da je njihov potencijal manji u odnosu na prvonagrađenog, što je potvrdilo i bodovanje po unaprijed utvrđenim kriterijumima”, navodi se u saopštenju.

Konkurs je trajao od 13. septembra do  22. oktobra, a pristiglo je 38 radova, od kojih su 35 uzeta u razmatranje.

”Nagradni fond iznosio je 15.000 eura sa uračunatim porezima, odnosno otkup će biti isplaćen u bruto iznosu. Prva otkupna nagrada je u iznosu od 10.000 eura (bruto iznos), druga nagrada iznosi 3.000 eura (bruto iznos), dok je treća nagrada u iznosu od 2.000 eura (bruto iznos)”, precizirali su iz Muzeja savremene umjetnosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.