Evo kako će Njegošev dan biti obilježen u Baru

Evo kako će Njegošev dan biti obilježen u Baru

Njegošev dan, crnogorski praznik kulture, biće obilježen u Baru 13. i 14. novembra, saopšteno je iz Opštine Bar.

Ovim povodom, u organizaciji Opštine Bar, JU Kulturni centar i Ministarstva kulture i medija Crne Gore, biće realizovano nekoliko programskih sadržaja. Najprije će, u ponedjeljak, 13. novembra sa početkom u 12 časova biti održan gradski turnir u bilijaru, u "Infinity Billiards Club"-u. Istog dana će biti realizovano i predavanje o spjevu „Luča Mikrokozma“ diplomiranog filozofa i esejiste Stefan Đukić. Početak događaja zakazan je za 19 časova u Narodnoj biblioteci i čitaonici „Ivo Vučković“.

Javna tribina na temu „Njegoševa Noć skuplja vijeka“ biće održana u utorak, 14. novembra u 19h, u Narodnoj biblioteci i čitaonici „Ivo Vučković“. Na tribini učestvuju Dragana Erjavšek, književna kritičarka i mr Marija Šušter, profesorica književnosti.

Pored toga, oba dana državnog praznika obilježiće orginalni vizuelni projekat teoretičara savremene umjetnosti dr Miluna Lutovca. Na gradskom displeju, na Šetalištu kralja Nikole u Baru, kao i na ekranima Kulturnog centra, tokom praznika biće emitovano javno čitanje knjige „STIH I SLIKA – Uticaj Njegoševog djela na stvaralaštvo Teodora Valerioa, Pera Počeka i Petra Lubarde“, autora M. Lutovca. Uz likovna djela Valerioa, Počeka i Lubarde, koje je inspirisalo Njegoševo doba i djelo, biće prikazan i autorov izbor teksta koji ih u knjizi „Stih i slika“ prati .

Projekat javnog čitanja koji će slikom i riječju ilustrovati uticaj Njegoševog djela i doba na francuskog gravera Teodora Valerioa, uticaj „Gorskog vijenca“ na rodonačelnika crnogorskog modernog slikarstva Pera Počeka, kao i uticaj djela „Luča mikrokozma“ na Lubardin doživljaj rodne grude, pored transparentnosti, u skladu s praznikom ima dimenziju savremene prezentacije crnogorske likovne i književne baštine Crne Gore.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.