Vujović- Marsela: U planu novi program saradnje u oblasti kulture Crne Gore i Italije

Vujović- Marsela: U planu novi program saradnje u oblasti kulture Crne Gore i Italije

Definisanjem i potpisivanjem Izvršnog programa saradnje između Crne Gore i Italije trebalo bi preciznije odrediti zajedničke aktivnosti i realizaciju programa i projekata u svim oblastima kulture, jer dosadašnja saradnja, definisana ranije potpisanim Sporazumom između dvije države, nije doživjela puni potencijal.

To je zaključeno na sastanku ministarke kulture i medija, dr Tamare Vujović, i ambasadorke Italije u Crnoj Gori, Nj.E. Andreine Marsele.

Ministarka Vujović istakla je i važnost predstavljanja Crne Gore na 60. Međunarodnoj izložbi savremene umjetnosti u Veneciji 2024. godine, naglašavajući potrebu za podrškom Ambasade Italije i italijanskog Ministarstva,  kako bi Crna Gora obezbijedila prostor za izlaganje u Arsenalu, gdje izlaže najveći broj zemalja svijeta.

- Za narednu godinu obezbijeđeni su bolji uslovi za predstavljanje našeg savremenog stvaralaštva na ovoj referentnoj manifestaciji, ali nastavljamo sa daljim aktivnostima kako bi Crna Gora mogla u potpunosti da iskoristi sve benefite koje Bijenale savremene umjetnosti nudi za prezentaciju svijetu - navela je ministarka. 

Vujović i Marsela razgovarale su o mogućnostima rezidencijalnih boravaka umjetnika iz obje zemlje, te je ministarka pozvala umjetnike iz Italije da borave u kreativnim habovima koje Crna Gora ima. 

- Naši habovi mogu mnogo da ponude  regionalnoj razmjeni umjetnika - poručila je Vujović.

Ministarka je sa zadovoljstvom prihvatila predlog i navela da resor kojim rukovodi, u saradnji sa rukovodstvom Narodnog muzeja Crne  Gore, razmotriti sve mogućnosti kako bi ova ideja mogla biti realizovana.

U tom svijetlu, ministarka Vujović je navela da je za Ministarstvo kulture i medija veoma značajna i zaostavština Bokelja u Trstu, te da postoji interesovanje da se ona dodatno istraži i predstavi u Crnoj Gori i Italiji.

Razgovarano je i o saradnji sa Istraživačkim savjetom Italije CNR koja je ranije uspostavljena i u okviru koje su finansirani značajni projekti istraživanja kulturne baštine u Crnoj Gori.

- Podrška institucije ovog tipa značajna je za nas, imajući u vidu ograničene kapacitete Crne Gore u ovoj oblasti, pa predlažem da u direktnoj komunikaciji sa italijanskom stranom što hitnije obnovimo ovaj sporazum i nastavimo sa zajedničkim aktivnostima - navela je ministarka. 

Na sastanku je bilo riječi i o daljoj saradnji sa izdavačkom kućom Bessa Editrice, te je iskazano interesovanje da se saradnja nastavi i dodatno unaprijedi kako bi što veći broj crnogorskih autora bio preveden na italijanski jezik i predstavljen na sajmovima van granica Crne Gore. 

Ambasadorka Marsela izrazila je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i podržala dalje korake u jačanju kulturnih veza. Naglasila je da Italija s radošću prihvata sve predloge za realizaciju novih projekata koji bi donijeli nove kulturne i umjetničke vrijednosti objema državama.

- Italija stoji na raspolaganju za sve ideje koje će dodatno produbiti prijateljstvo naših zemalja - zaključila je ambasadorka. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.