Skandal u Rijadu: Saudijci zabranili meč zbog Ataturka
ATATURK NEPOŽELJAN U SAUDIJSKOJ ARABIJI/ -FOTO: EPA

Skandal u Rijadu: Saudijci zabranili meč zbog Ataturka

Fudbalski Superkup Turske, utakmica između Fenerbahčea i Galatasaraja, koja je trebalo da se igra večeras u Saudijskoj Arabiji, otkazana je zbog toga što je domaćin neposredno pred početak meča zabranio fudbalerima da nose majice sa likom Kemala Ataturka.

Igrači oba turska velikana su željeli na teren da izađu u majicama sa likom oca moderne turske nacije Kemala Ataturka, u čast proslave 100 godina Republike Turske, ali su domaćini to zabranili.

Prethodno su navijačima oba kluba oduzimane "sporne" majice ili su vraćani ispred stadiona, a pošto su organizatori saopštili čelnicima Fenerbahčea i Galatasaraja da ne mogu na stadion u majicama sa likom Ataturka, ali nije objašnjen tačan razlog zašto je Saudijcima zasmetao Ataturk.

Na teren je trebalo i da se iznese baner sa Ataturkovim citatom: Mir u kući, mir u svijetu. Međutim, organizatorima meča u Saudijskoj Arabiji, nije smetalo samo to, već i turska himna, minut ćutanja pred početak susreta i zapravo bilo koja obelježja sa likom Ataturka koja bi se našla na tribinama.

U posljednjem trenutku, igrači oba kluba su odustali od izlaska na zagrijavanje, pa su se uputili nazad u svlačionice, a posle dogovora sa čelnicima i u autobuse.

Stav oba kluba iznio je predsjednik Fenerbahčea Ali Koč.

- Kako to mislite nema Ataturka? Ako nema Ataturka, nema Turske, nema nas, nema utakmice. Nema ucjenjivanja.

Delegacije oba tima su zbog toga odbile da se pojave na stadionu na kom svoje mečeve igra Nasr za koji igra Kristijano Ronaldo, spakovali su stvari i uputili se nazad ka Istanbulu.

Zanimljivo je da su oba kluba donijela odluku da navijačima, koji su takođe bili maltretirani prije početka utakmice, odnosno sputavani da pjevaju himnu, plate putovanje do Rijada i još ih nagrade ulaznicama za cijele porodice za meč koji će gotovo je sigurno biti odigran u Antaliji.

Za sad se zna da će utakmica biti odigrana u nekom drugom terminu.

Izvor Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.