Preminuo Mario Lobo Zagalo
MARIO LOBO ZAGALO/ -FOTO: TWITTER

Preminuo Mario Lobo Zagalo

Mario Lobo Zagalo, legenda brazilskog fudbala, preminuo je u 92. godini.

Zauvijek će ostati upamćen kao prvi fudbaler koji je osvojio Svjetsko prvenstvo kao igrač, a potom i kao trener.

Nazvan Profesor, Zagalo je igrao ključnu ulogu u četiri od pet brazilskih svjetskih titula.

Kao igrač osvojio je dvije titule svjetskog prvaka, 1958. u Švedskoj i 1962. u Čileu.

Kao trener, potom je predvodio "karioke" do titule na Svjetskom prvenstvu 1970. u Meksiku i bio je pomoćni trener tokom pobjede na Svjetskom prvenstvu 1994. u SAD.

Ponovo je bio selektor 1998. godine kada je Brazil izgubio 0:3 u Parizu od Francuske.

Uspjeh osvajanja titule svjetskog prvaka kao igrač i kao trener ponovili su samo legendarni Njemac Franc Bekenbauer (1974. kao igrač i 1990. kao trener) i Didije Dešam (1998. kao igrač i kao trener). trener u 2018).

Zagalo, čija se statua nalazi ispred stadiona Nilton Santos u Riju, trenirao je Kuvajt od 1976. do 1978, a zatim je 1989/90. radio za Ujedinjene Arapske Emirate, što ih je dovelo do njihovog jedinog Svjetskog prvenstva na kojem su igrali bez njega jer je otpušten prije turnir.

Rođen 9. avgusta 1931. godine u Maseju, na sjeveroistoku zemlje, u porodici libanskog i italijanskog porijekla, Mario Horhe Lobo Zagalo započeo je karijeru 1948. godine u skromnom Klubu Amerika iz Rio de Žaneira, a potom je odigrao osam sezona za Flamengo i sedam za Botafogo.

Za reprezentaciju Brazila je debitovao u maju 1958. godine, prije nego što je sa svojim slavnim saigračima Peleom, Garinčom, Didijem i Vavom osvojio svoj prvi trofej na Svjetskom prvenstvu sa 27 godina.

Brazil je u finalu SP pobijedio Švedsku sa 5:2, a Zagalo je postigao četiri gola.

Veoma sujeveran, Zagalo je nepokolebljivo vjerovao u broj 13 koji je krasio njegov dres.

Oženio se 13. juna, živio na 13. spratu, vozio auto sa brojem 13. i rekao da mu je žao što je finale 1998. odigrano 12. jula ...

Zagalo se penzionisao juna 1964. sa 33 godine, a dvije godine kasnije počeo je da trenira klubove, uglavnom u Brazilu (Botafogo, Flamengo, Fluminense, Portugesa ili Vasko da Gama).

Izvor Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.