Naučnici otkrili gigantsku strukturu u svemiru
Ilustracija

Naučnici otkrili gigantsku strukturu u svemiru

Naučnici Univerziteta Centralni Lankašir otkrili su gigantsku strukturu u obliku prstena u svemiru koja ima 1,3 milijarde svjetlosnih godina u prečniku i čini se da je otprilike 15 puta veća od Mjeseca na noćnom nebu gledano sa Zemlje, javlja danas Bi-Bi-Si.

Astronomi su tu pojavu nazvali “Veliki prsten“, koji čine galaksije i grupe galaksija.

Tvrde da je toliko velika da dovodi u pitanje naše razumijevanje univerzuma.

Prema navodima, ne može se vidjeti golim okom, jer je zaista udaljena i identifikacija svih galaksija koje čine veću strukturu zahtijevala je mnogo vremena i računarske snage.

Prema riječima zamjenika direktora Kraljevskog astronomskog društva Roberta Mesija, sve je više dokaza za preispitivanje onoga što je bila centralna tačka astronomije.

“Ovo je sedma velika struktura otkrivena u univerzumu koja je u suprotnosti sa idejom da je kosmos gladak na najvećim razmjerama“, kazao je naučnik dodajući da ukoliko su te strukture stvarne, onda je to definitivno “hrana za razmišljanje“ za kosmologe i prihvaćeno razmišljanje o tome kako je svemir evoluirao tokom vremena.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.