Slika Kloda Monea polivena supom u muzeju u Lionu
Foto: Printscreen

Slika Kloda Monea polivena supom u muzeju u Lionu

U muzeju lijepih umjetnosti u Lionu supom je poliveno zaštitno staklo slike „Proljeće“ poznatog francuskog impresionističkog umjetnika Kloda Monea (Claude Monet), prenio je radio Frans enfo (France Info) na svom sajtu.

Akciju je sproveo kolektiv za zaštitu životne sredine „Riposte Alimentaire“, koji je krajem januara izveo sličnu akciju u pariskom Luvru na čuvenu „Mona Lizu“ Leonarda da Vinčija (Da Vinci).

Uprava muzeja u Lionu na platformi Iks (X) saopštila je da je Moneova slika „Proljeće“ bila predmet vandalskog čina i dodala da su dvije aktivistkinje posule supu na zaštitno staklo ovog vrhunskog djela, naslikanog 1872. godine.

„Ovo proljeće će nam ostati jedino ako ne reagujemo. Šta će slikati naši budući umjetnici? O čemu ćemo sanjati ako proljeća više ne bude?“, rekle su aktivistkinje ispred platna u muzeju, objašnjavajući svoju akciju, prije nego što ih policija privela.

Uprava muzeja je dodala da će muzej danas biti zatvoren za posjetioce, kako bi se procijenila eventualna šteta na platnu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.