Predstavljen Agrobudžet za 2024. godinu

Predstavljen Agrobudžet za 2024. godinu

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, predstavili su danas mjere podrške iz Agrobudžeta za 2024. godinu poljoprivrednim proizvođačima u 12 crnogorskih opština, saopšteno je iz tog resora.

Kako su kazali, proizvođači su pokazali značajno interesovanje u svim opštinama. Nakon prezentacija imali su priliku da postavljaju pitanja i da daju sugestije.

"Posebno su iskazali zainteresovanost za mjeru koja se tiče nabavke mehanizacije, bazena i bistijerni, za novi IPARD program - Program razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Crne Gore, kao i za direktna plaćanja u stočarskoj proizvodnji, sa posebnim akcentom na preradu mlijeka na gazdinstvu. Takođe su iznijeli stav za jačom podrškom mladim farmerima i potrebom za osnivanjem garantnog fonda kako bi mogli doći do kredita. Više pitanja je bilo i u vezi rada veterinarske službe i registra životinja kao i pitanja koja se tiču seoske infrastrukture", navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. 

Kako navode, sredstva koja su Agrobudžetom opredijeljena za ovu godinu iznose 75.064.097,04 eura. Iz nacionalnog budžeta opredijeljeno je 51.354.861,97 eura, iz donacija 15.559.235,07 eura, a iz kreditnih sredstava 8.150.000,00 eura.

Ovogodišnjim Agrobudžetom, ističu iz resora poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, izdvajaju se sredstva za sistem direktnih plaćanja u oblasti stočarstva i biljne proizvodnje, intervencija na tržištu i za podršku mjerama ruralnog razvoja.

"Takođe, sredstva su obezbijeđena i za: podršku opštim servisima u poljoprivredi, socijalne transfere seoskom stanovništvu, tehničku i administrativnu podršku implementaciji programa, institucionalni razvoj i jačanje poljoprivrede Crne Gore, ribarstvo, program fitosanitarnih mjera, program bezbjednosti hrane i program obaveznih mjera zdravstvene zaštite životinja. U okviru prezentacija predstavljen je i projekat "Digitalno preduzetničko gnijezdo" i "4.0 Industrija u Crnoj Gori - DigN€st", koji se finansira od strane ERASMUS+ programa (EU). Učešćem u ovom projektu Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede se trudi da unaprijedi primjenu digitalizacije u oblasti poljoprivredne proizvodnje u Crnoj Gori i pruži doprinos stimulisanju inovativnog pristupa u proizvodnji", kazali su iz tog resora.

Podsjećaju da će se prezentacije mjera podrške nastaviti i sjutra u Gusinju, Beranama, Bijelom Polju, Pljevljima, Budvi, Podgorici i na Cetinju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.