Vreće s marihuanom izbacivane na Prevlaci, Mandrapi 30 dana pritvora
HRVATSKA POLICIJA PRATILA OSUMNJIČENE/ FOTO: JUTARNJI LIST

Vreće s marihuanom izbacivane na Prevlaci, Mandrapi 30 dana pritvora

Mandrapa je uhapšen po nalogu SDT-a zbog sumnje da je član kriminalne organizacije koja je švercovala marihuanu iz Crne Gore u Hrvatsku.

Iz SDT-a je saopšteno da je Mandrapa uhapšen na osnovu višemjesečnog planiranja i koordinisanog i istovremenog djelovanja tog tužilaštva, Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Državnog odvjetništva Hrvatske (USKOK) i Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske, a uz asistenciju službenika Sektora kriminalističke policije i OB Herceg Novi.

– Iz materijalnih, personalnih i elektronskih dokaza prikupljenih u izviđaju, u Crnoj Gori i Hrvatskoj, proizilaze osnovi sumnje da je lice lišeno slobode, u prošloj godini, postalo član kriminalne organizacije, koja je imala za cilj vršenje krivičnih djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, u Crnoj Gori i Hrvatskoj, radi sticanja nezakonite dobiti, a čiji članovi su, pored njega, postali i državljani Crne Gore R.V. i F.R., kao i državljanin Hrvatske J.B. i druga nepoznata lica, pa su, djelovanjem u okviru kriminalne organizacije, neovlašćeno i radi prodaje, iz Crne Gore u Hrvatsku, morskim putem, prenijeli najmanje oko 250 kilograma opojne droge marihuane, a potom i putničkim vozilima na teritoriji Hrvatske – saopštio je državni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Sudija za istragu Suzana Mugoša ocijenila je da je Mandrapa osnovano sumnjiv da je od januara do 13. marta 2023. godine, u Crnoj Gori i Hrvatskoj, postao član kriminalne organizacije koju su formirala nepoznata lica, s ciljem vršenja krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine ili teža, radi sticanja nezakonite dobiti.

Mandrapa negirao krivicu

Branilac Miljana Mandrape, advokat Srđan Lješković, kazao je da je njegov klijent negirao izvršenje krivičnog djela za koje ga SDT tereti.
Iz SDT-a je juče saopšteno da su pripadnici SPO, prije lišenja slobode i podnošenja krivične prijave, uz asistenciju službenika Sektora kriminalističke policije i OB Herceg Novi, pretresli stanove i druge prostorije koje koristi Mandrapa u Herceg Novom i da su pronašli tragove krivičnog djela i predmete koji mogu biti od koristi za postupak.

Kako se navodi u rješenju o određivanju pritvora, članovi te organizacije su postali osuđeni Radomir Vučurović i Filip Radović, ali i Josip Bošnjak i nepoznata lica.

– Okrivljeni Miljan Mandrapa prihvatio je ulogu i zadatak da, po uputstvima i naredbama organizatora, neovlašćeno i radi prodaje nabavlja i prenosi opojnu drogu marihuanu, plovilima, morskim putem, iz Crne Gore u Hrvatsku, do poluostrva Prevlaka i da prenosi uputstva i zadatke organizatora drugim članovima kriminalne organizacije, piše u rješenju. Iz dvije službene zabilješke Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko- neretvanske prozilazi da su policijski službenici prateći osumnjičene neposredno opazili da se okrivljeni Mandrapa 28. februara prošle godine, u 19.41 čas, dovezao plovilom do poluostrva Prevlaka iz Crne Gore i na betonirani dio obale, zajedno sa osuđenim Radomirom Vučurovićem, izbacio najmanje 10 vreća ili torbi, koje je Josip Bošnjak ukrcao u vozilo i odvezao se sa Vučurovićem, dok se okrivljeni Mandrapa vratio plovilom u pravcu Crne Gore.

Takođe se navodi i da se Mandrapa, 11. marta prošle godine, u 19.44 časa, dovezao plovilom do poluostrva Prevlaka iz Crne Gore i na betonirani dio obale izbacio najmanje pet vreća ili torbi, koje je Josip Bošnjak ukrcao u vozilo i odvezao se, a okrivljeni se plovilom vratio prema Crnoj Gori.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.