Mujović: Moguće sve opcije od strateškog partnerstva do prodaje Željezare
Saša Mujović

Mujović: Moguće sve opcije od strateškog partnerstva do prodaje Željezare

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović smatra da propast drugog tendera za iznajmljivanje pogona Željezare nije loša poruka, jer pokazuju ozbiljnost da se to pitanje riješi na prihvatljiv i ekonomski održiv način.

” U uslovima javnog poziva istakli smo da tražimo garancije, ozbiljne, kredibilne partnere i to ovog puta nijesmo dobili. Nijesmo dali pošto-zašto Čeličanu i Kovačnicu, jer vjerujemo da Željezara ima perspektivu”, rekao je Mujović na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Jedina pristigla ponuda na drugi tender odbijena je u srijedu, jer nije dostavljena tražena bankarska garancija i nije uplaćen depozit.

Mujović je naveo da su im naredni koraci direktni pregovori sa zainteresovanim.

” Razgovaraćemo ponovo o davanju u zakup ovih pogona, ali možda pod drugim uslovima. Tenderski uslovi su bili strogi, a neke od kompanija su htjele graditi solarnu elektranu, što je adut u rukavu Željezare”, rekao je Mujović, kojem je omiljena opcija pronalazak strateškog partnera, a nije isključena ni prodaja Željezare, ali samo kao krajnja mogućnost.

Vlada je odobrila projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima, koja će dobijati subvencije da ulažu u gradnju fasada, zamjenu stolarije, kupovinu visokokvalitetnih i efikasnih klima uređaja, kotlova na biomasu, toplotnih pumpi i savremenih uređaja koji će omogućiti da se potisnu ugalj i drvo.

Cilj programa je, prema riječima Mujovića, jačanje lokalne ekonomije, jer će implementaciju programa u gradovima sjevera obavljati lokalna preduzeća. Budžet projekta je 8,8 miliona eura, od čega je 5,6 miliona namijenjeno gradovima sjevera, dok je specijalni program, od 2,8 miliona, namijenjen Opštini Pljevlja.

Vlada je usvojila program za unapređenje konkurentnosti privrede za ovu godinu, vrijedan tri miliona. Ministar ekonomije Nik Đeljošaj je rekao da se prva programska linija odnosi na unapređenje proizvodnih kapaciteta, sa podrškom od 20.000 do 150.000 eura za nabavku proizvodne opreme. Druga je podrška malim ulaganjima od hiljadu do 15.000 eura, a ukupna vrijednost linije je 500.000 eura, treća je podrška digitalizaciji od tri do 30.000 eura, odnosno 300.000 ukupno, a čertvrta od ukupno 200.000 eura se odnosi na vaučere za žene i mlade u biznisu od od hiljadu do osam hiljada eura.

Đeljošaj poručio da će riješiti problem Instituta na zakonit način

Đeljošaj je zaposlene u Institutu Igalo pozvao da budu strpljivi i poručio da će država riješiti taj problem na zakonit način. – Čekamo procjenu, a početkom naredne sedmice Komisija za rješavanje statusa Instituta će ponovo zasijedati – najavio je Đeljošaj. Podsjećamo da je ministar prostornog planiranja Janko Odović prošle sedmice saopštio da je taj resor završio procjenu imovine Instituta. Đeljošaj je ocijenio da je akcija smanjenja marži uspješna i da su proizvodi sa limitiranom cijenom jeftiniji 20 odsto.

” Polovinom maja ćemo rezimirati ove mjere i tražiti rješenje da se nastavi akcija tokom ljeta – saopštio je Đeljošaj. Na pitanje o protestima bivših radnika cetinjske Košute, odgovorio je da je moguće da se radi o političkoj akciji. – Imao sam sastanak sa bivšim radnicima Košute, na kojem sam ih saslušao i tražio dokumentaciju. Imali smo dogovor da se pozabavimo njihovim problemom, ali su oni, po završetku sastanka, pred kamerama ispričali drugu priču “,rekao je Đeljošaj.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.