Iran ne planira odmazdu posle napada iza kojeg navodno stoji Izrael, Blinken kaže da Amerika nije učestvovala

Iran ne planira odmazdu posle napada iza kojeg navodno stoji Izrael, Blinken kaže da Amerika nije učestvovala

Izrael je u petak po lokalnom vremenu izveo raketni udar na lokaciju u Iranu, javili su američki mediji pozivajući se na neimenovane zvaničnike SAD. Reakcije u Iranu u petak su blage, u medijskim izveštajima o incidentu ne pominje se Izrael, a državna televizija je objavila izjave analitičara i stručnjaka koji su davali prezrive ocene u pogledu razmera napada.

Visoki iranski zvaničnik rekao je novinskoj agenciji Rojters da "Iran nema plan za trenutnu odmazdu protiv Izraela", nekoliko sati nakon napada.

Sjedinjene Države "nisu bile uključene ni u jednu ofanzivnu operaciju", rekao je dan posle napada američki državni sekretar Entoni Blinken. „Sve što mogu da kažem je sa naše strane i za sve članice G7 naš fokus je na deeskalaciji“, kazao je Blinken novinarima na italijanskom ostrvu Kapri gde se održava samit ove grupacije.

Antonio Gutereš, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, poručio je da je "vreme da se zaustavi opasan ciklus odmazde na Bliskom istoku".

"Generalni sekretar osuđuje svaki čin odmazde i apeluje na međunarodnu zajednicu da zajedno radi na sprečavanju bilo kakvog daljeg razvoja koji bi mogao da dovede do razornih posledica za ceo region i šire", preneo je Guterešovu poruku njegov portparol Stefan Dižarik.

Portparol izraelske vojske rekao je za Glas Amerike, neposredno posle prvih izveštaja o napadu u američkim medijima, da"u ovom trenutku" nema komentar na tvrdnje američkih medija.

U izveštajima mreža ABC, CBS i NPR nije objavljeno više detalja o lokaciji ili meti očiglednog raketnog udara, a Njujork tajms i Vašington post citirali su izraelske zvaničnike koji su rekli da Izrael jeste izveo vazdušni napad na Iran.

Takođe, brojne novinske kuće su citirale američke zvaničnike da su to nazvali raketnim udarom. Lokacija ili meta očiglednog izraelskog udara nije odmah identifikovana.

Izraelski ministar bezbednosti, desničar Itamar Ben-Gvir, objavio je na platformi Eks nakon izveštaja o ograničenom izraelskom napadu u petak samo jednu reč: "Slabašno!"


Sa druge strane, iranski zvaničnik u izjavi za Rojters kaže da su eksplozije koje su se čule u Isfahanu rezultat aktiviranja iranskih sistema protivvazdušne odbrane, kao i da na Iran nije izveden nikakav raketni napad.

Nekoliko iranskih nuklearnih lokacija nalazi se u provinciji Isfahan, uključujući Natanz, centralni deo iranskog programa obogaćivanja uranijuma. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da nema nikakvih oštećenja na nuklearnih postrojenjima.

Iranska državna televizija objavila je da su na nebu iznad grada Isfahana uočena tri drona, posle čega se aktivirao PVO sistem i uništio letelice.

U većini zvaničnih komentara i novinskih izveštaja u petak ujutro nije bilo pomena o Izraelu.

Jedan analitičar je za državnu TV rekao da su mini dronovi kojima su upravljali "infiltratori iz Irana" oboreni od strane protivvazdušne odbrane u Isfahanu.

Državna televizija citirala je višeg komandanta vojske Siavoša Mihandousta koji je rekao da su sistemi protivvazdušne odbrane gađali "sumnjivi objekat".

Agencija Asošijeted pres javila je da su komercijalni letovi počeli da skreću sa rute iznad zapadnog Irana. „Letovi iznad gradova Isfahana, Širaza i Teherana su obustavljeni“, javili su državni mediji.

Američka televizija NBC je, pozivajući se na izvore iz Pentagona, objavila da je Izrael ranije u četvrtak obavestio SAD da će odgovoriti na napad Irana. Rojters je takođe preneo izjavu svog neimenovanog izvora da su SAD bile obaveštene o izraelskom napadu.

Izraelska ambasada u Vašingtonu odbila je da komentariše da li je Izrael izvršio napad na Iran. CIA je odbila da komentariše.

Iran je prošlog vikenda lansirao stotine bespilotnih letelica i projektila tokom napada na Izrael. Teheran je tom operacijom odgovorio na napad na iranski konzulat u Siriji u kojem su ubijena dvojica generala Iranske revolucionarne garde.

Iran je za taj napad okrivio Izrael, koji nije preuzeo odgovornost.

Tokom iranskog napada, većina dronova i projektila oborena je pre nego što je stigla do izraelske teritorije.

Iranski ministar spoljnih poslova je u četvrtak rekao pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija da Izrael „mora biti primoran da zaustavi svaki dalji vojni avanturizam protiv naših interesa“.

Prethodno je Antonio Gutereš, generalni sekretar UN, upozorio da je Bliski istok u „trenutku maksimalne opasnosti“. Izrael je rekao da će odgovoriti na iranski napad 13. aprila.

Izraelski napad na Gazu počeo je nakon što je palestinska eksremistička grupa Hamas napala Izrael 7. oktobra, ubivši 1.200 i otevši 250 ljudi.

U izraelskoj ofanzivi koja je usledila ubijeno je više od 34.000 Palestinaca, prema podacima lokalnog ministarstva zdravlja koje kontroliše Hamas. Grupe koje podržava Iran objavile su podršku Palestincima, započevši napade iz Libana, Jemena i Iraka.

Izvor:Glasamerike

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.