Pogled na poplave u Dubaiju iz svemira
POGLED NA POPLAVE U DUBAIJU IZ SVEMIRA/ - FOTO: NASA

Pogled na poplave u Dubaiju iz svemira

Obilne padavine, kakve nisu viđene do sada, potopile su djelove Ujedinjenih Arapskih Emirata prošle nedelje, zaustavivši život u Dubaiju i drugim gradovima.

Poplava je bila toliko intenzivna da je satelitima i dalje bila vidljiva iz svemira danima nakon što su se oblaci razišli i pale poslednje kapi kiše, piše CNN.

Jaka kiša pljuštala je preko velikog dijela UAE od utorka, 16. aprila, do srijede, 17. aprila i za 24 sata pale su količine kiše koje inače padnu za dvije godine.

Najjače padavine pogodile su područja sjeverno i istočno od glavnog grada zemlje – Abu Dabija. Ukupne količine padavina od oko 100 do 200 mm nisu bile toliko pogubne, ali je na nekoliko lokacija zabilježeno skoro 250 mm.

Poplavne vode su brzo rasle i sporo se povlačile u najekstremnijem klimatskom događaju u zemlji od kada se oni prate, u poslednjih 75 godina.

Manje od dva dana nakon što je kiša popustila, satelit Landsat 9 prošao je iznad UAE u petak, 19. aprila, i snimio slike velikih „bazena“ poplavne vode. Satelit inače prikuplja detaljne slike Zemljine površine i njime upravljaju NASA i Geološki zavod Sjedinjenih Država.

Tamnoplava područja prikazuju poplavne vode koje su u oštrom kontrastu u odnosu na tipično suvo tlo u regionu, koje izgleda smeđe ili svjetlo smeđe. Prikazane poplave su u najjužnijem dijelu Dubaija, ali visoko urbanizovano centralno čvorište grada nije zabilježeno na snimcima.

Satelit je takođe snimio velike poplave u Abu Dabiju. Male, plitke vodene površine izgledaju svjetloplave. Veći i dublji bazeni poplavne vode su tamnoplavi.

Obilnu kišu izazvao je veći olujni sistem koji je prešao preko Arapskog poluostrva i Omanskog zaliva.

Ekstremne padavine poput ovih postaju sve češće kako se atmosfera zagrijeva zbog klimatskih promjena izazvanih ljudskim faktorom. Toplija atmosfera može da upije više vlage „poput peškira“, a zatim da je izbaci u obliku obilnih padavina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.