Park prirode “Rijeka Zeta” na meti nelegalnih graditelja

Park prirode “Rijeka Zeta” na meti nelegalnih graditelja

Agencija za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice (AUZP) u više navrata je prijavljivala nadležnim inspekcijama nelegalne aktivnosti - gradnju, posebno u Parku prirode “Rijeka Zeta”.

Izvršna direktorica Agencije Jasna Gajević kazala je da zaposleni u AUZP, “popularno zvani rendžeri, obilaze taj park prirode više puta dnevno”.

Park prirode “Rijeka Zeta” proglašen je u decembru 2019. godine. Upravljanje je, osim Podgorici, povjereno i Opštini Danilovgrad.

Osim “Rijeke Zete”, pod zaštitom su Park prirode “Komovi”, kao i spomenici prirode “Magara” i “Gorica”.

Gajević je “Vijestima” kazala da u Agenciji radi pet rendžera, u dvije smjene. Termini i lokacije koje štite su, kaže Gajević, promjenjivi i variraju na dnevnom nivou.

“...Park prirode ‘Rijeka Zeta’ (dio koji pripada Podgorici) i spomenik prirode ‘Park šuma Gorica’ rendžeri obilaze nekoliko puta dnevno. Spomenik prirode ‘Pećina Magara’ obilazi se više puta nedeljno, dok se u park ‘Komovi’ ide u zavisnosti od vremenskih prilika i uslova puta”, objasnila je.

Istakla je da Agencija ima dobru saradnju sa ekološkom inspekcijom.

“Inspekcija poslove iz svoje nadležnosti, a po prijavama naše Agencije, izvršava veoma profesionalno i blagovremeno”; kazala je sagovornica “Vijesti”.

Direktorica AZUP napomenula je da od septembra lani pa do aprila tekuće godine, građani nijesu prijavljivali nelegalne radnje. Njih su, tvrdi Gajević, konstatovali rendžeri u dnevnim obilascima.

“Sve negalne radnje, bilo da se radi o nelegalnoj gradnji, nelegalnom odlaganju otpada, nelegalnoj eksploataciji zemljišta, vožnji motociklima po Gorici, nepropisnom parkiranju i drugim konstatuju rendžeri tokom svojih svakodnevnih obilazaka zaštićenih područja. U zavisnosti od vrste nelegalne radnje oni preduzimaju odgovarajuće mjere, u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode, Zakonom o zaštiti lica i imovine, kao i internim procedurama ove Agencije, a u saradnji i sadejstvu sa nadležnim inspekcijskim organima (građevinska inspekcija, ekološka inspekcija) i nadležnim službama Glavnog grada (komunalna policija, komunalna inspekcija)”, zaključuje Gajević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.