Grbović: Hoćemo li da poštujemo deklaraciju naše Skupštine ili nećemo

Grbović: Hoćemo li da poštujemo deklaraciju naše Skupštine ili nećemo

U deklaraciji koju je Skuština Srbije usvojila 2010. godine određenje i utvrđena pravna i politička činjeinica. To što se ne pominje riječ genocid ne znači da nije priznat. Hoćemo li da poštujemo deklaraciju naše Skupštine ili nećemo, rekao je Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG), na panel diskusiji „Značaj rezolucije Generalne skupštine UN o genocidu u Srebrenici”.

Grbović je dodao da se u Srbiji vodi kampanja negiranja činjenica i da smatra da je neumjesno pitati ga kako on gleda na nešto što je, prema njegovim rječima, pravna i politička činjenica.

„Žrtve niko neće vratiti, Rezolucija može da donese moralnu satisfakciju porodicama žrtava, sudovi su ti koji donose pravdu, a mir mogu da donesu jedino političke elite“, poručio je.

Grbović je rekao di ni jedan akt koji donese bilo koja institucija neće ništa promjeniti na polju percepcije ovog događaja već da je vašno da se dođe do suštinske promene u stvau.

„Moramo da se suočimo sa budučnšću, da li smo spremni našu budućnost da gradimo na nekim drugim osnovama“, istakao je.

Podvukao je da je licitacija brojevima i rasprava o tačnom pravnom određenju rječi genocid dehumanizujuća i da moralna odgovornost pripada svima, te da je jako važno negovati kulturu sećanja iz prije svega humanističkog aspekta.

Na pitanje da prokomentariše poziv predsjednika Vučića na isticanje srpske zastave u znak protesta ukoliko rezolucija bude usvojena, Grbović je rekao da to ukazuje na to da je valst u neku ruku limitirana na političke poteze koji su prije svega simbolični, ali da njega mnogo više brine šta ta najava podrazumjeva.

Vlast će ponovo narod da stave na branike svoje političke neodgovornosti.Najava isticanja srpskih zastava će se pretvoriti u unutršnju istragu ko nije stavio zastavau i zbog čega, odnosno po čijim nagovorom. Imaćemo još jedan krug unutrašnjih borbi do političkog istrebljenja. Za nas je to imanentno, ali čini mi se dokle god radikali kroje političku scenu da će otprilike takve političke borbe i da se vode“, zaključio je.

Advokat Relja Radović koji je takođe učestvovao u panelu pojasnio je da Rezolucija nije pravno obavezujući akt te da Srbija neće zbog njenog usvajanja snositi nikakve pravne posledice.

Radović je dodao da je pogrešna percepcija da Srbija ima nešto da prizna po ovom pitanju budući da je pitanje genocida određeno brojnim presudama na međunarodnom nivou.

„Srebrnica je bila razmatrana i od strane Međunarodnog suda pravde koji ne sudi pojedincima, već u međudržvnim parnicama. Na ovom susdu vodio se postupak do 2007. godine između Bosne i Hercegovine i Srbije prilikom kog je utvrđeno potvrđeno je da genocid jeste izvršen, ali ne na teritoriji cijele BiH, da Srbija nije odgovorna za sam genocid, ali da snosi krivicu jer ga nije spriječila.

Izvor:Danas.rs

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.