Od početka rata u Gazi vratilo se 66 crnogorskih državljana

Od početka rata u Gazi vratilo se 66 crnogorskih državljana

- Nakon izbijanja bliskoistočnog sukoba 7. oktobra 2023, Krizni tim Ministarstva vanjskih poslova je, u uslovima narušene bezbjednosti u Izraelu, u saradnji sa konzulatima na čelu sa počasnim konzulima u Izraelu i Jordanu, uspješno realizovao repatrijaciju 66 državljana Crne Gore - ističe se u Izvještaju o radu i stanju MVP-a za 2023. godinu.

Šest mjeseci rata u Gazi izazvalo je tešku humanitarnu krizu i nedostatak jasnog izlaza iz sukoba, prenosi portal RTCG.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu ponovio je da "nema odmora" sve dok svi izraelski taoci ne budu na slobodi. Sa druge strane, palestinski predsjednik Mahmud Abas upozorio je da će izraelska vojska započeti kopnenu ofanzivu na grad Rafa u narednih nekoliko dana.

Tokom tog perioda, ubijeno je više djece nego u svim svjetskim konfliktima u posljednje četiri godine, saopštio je šef UNRVA Filipe Lazarini. 

Podsjetimo, samo tri dana od izbijanja rata u Pojasu Gaze, na podgorički aerodrom iz Izraela doputovao je 101 putnik iz Crne Gore i ostalih zemalja. 

Vlada Crne Gore usvojila je tada na telefonskoj sjednici Informaciju o potrebi hitne evakuacije crnogorskih građana iz Izrael.

U toku su pregovori o primirju u ratu, ali su i Izrael i Hamas imali primjedbe na plan, koji je sadržao „privremenu obustavu vatre" od šest nedelja.

Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 205. dan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.