Diskriminatorno i pristrasno predstavili temu, Joanikije lamentirao o samoubistvima u slučajevima promjene pola
Foto: Ivana Božović

Diskriminatorno i pristrasno predstavili temu, Joanikije lamentirao o samoubistvima u slučajevima promjene pola

Prema rješenju Agencije za elektronske medije, RTCG je tokom emitovanja informativnih emisija ,,Dnevnik 2“ i ,,Argumenti“ prekršila obavezu profesionalnog i odgovornog informisanja, događaje nije prikazala vjerno i nije zastupala različite pristupe i mišljenja, nije poštovala načela objektivnosti i nepristrasnosti, pravičnosti i balansiranosti programskih sadržaja, navodi se, pored ostalog, u objavi Asocijacije Spektra na društvenoj mreži X.

Podsjećamo da se u emisiji „Argumenti“ na Javnom servisu vodila debata o promjeni pola, vjerovali ili ne, sa predstavnicima vjerskih organizacija.

Kako AEM navodi u rješenju, tokom emisije ,,Argumenti“ Javni servis omogućio je iznošenje nepotpunih i neobjektivnih navoda da se, kako je rečeno, ,,navodni“ zakon odnosi na promjenu pola, iako zakon uređuje proces ostvarivanja prava na prepoznavanje rodnog identiteta na osnovu promjene oznake pola, a ne promjene uz sprovođenje medicinskog postupka prilagođavanja pola (što je pitanje regulisano potpuno drugim zakonom).

AEM takođe ističe da emitovanjem emisije i segmenta ,,Dnevnika 2“, emiter nije obezbijedio objavljivanje suprotstavljenih stavova koji bi predstavljali cjelinu u obradi teme, čime je omogućio tendenciozno promovisanje interesa vjerskih zajednica. Tako je, na primjer, poglavar Crkve Srbije u Crnoj Gori Joanikije tvrdio da je u slučaju promjene pola kod osoba prisutan visok stepen samoubistava. To je izdvojeno na kajronu tokom emisije.

AEM smatra i da navod iz izjašnjenja emitera da je narednog dana poslije emitovanja sadržaja u ,,Dnevniku 2“ emitovao kratku informaciju o usvajanju zakona, ne oslobađa RTCG odgovornosti za propuštanje da različiti pristupi i mišljenja budu primjerno zastupljeni, na objektivan način, bez uređivačkih intervencija i komentara kojima bi se favorizovala strana koja se protivi usvajanju zakona.

Takođe, AEM ističe da, iako je širu informaciju o procesu izrade zakona i njegovim ključnim rješenjima objavio na svom portalu, u svojoj centralnoj informativnoj emisiji u programu TVCG propustio da gledaoce makar uputi da više informacija o ovoj zakonodavnoj inicijativi pročitaju na svom portalu.

– Voditeljka i emiter su propustili i da, usljed optužbi vjerskih predstavnika, informišu da je Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava dalo na javnu raspravu Nacrt zakona i uputilo javni poziv svim zainteresovanim organizacijama i zajednicama da se uključe i daju svoj doprinos u razmatranju Nacrta zakona, da su održana tri okrugla stola, te da se javna rasprava završava 15. marta – navodi AEM.

Iz ove asocijacije ukazuju da je emiter tokom razgovora na temu Nacrta zakona, u donjem dijelu ekrana, emitovao citate gostiju i time dodatno doprinio diskriminatornom i pristrasnom predstavljanju teme ovog segmenta emisije, zaključuje AEM.

Zbog navedenih propusta u AEM-u zaključuju da Javni servis mora vršiti svoju dužnost u odnosu na sve medijske zakone, te svi sadržaji koje kreira moraju biti antidiskriminatorni, sekularni i nepristrasni, te zastupati integritet i prava svih građanki i građana Crne Gore.

Kalezić: RTCG je pod kontrolom određenih vjerskih zajednica ili partija koje rade za njih
Izvršni direktor Udruženja za jednaka prava LGBTIQ osoba za Zapadni Balkan i Tursku i građanski aktivista Danijel Kalezić kaže da su ovakve emisije na Javnom servisu posljedica kontrole pojedinih vjerskih organizacija, odnosno političkih partija koje su njima bliske, nad RTCG.

– Crna Gora je sekularna država, a Javni servis bi trebalo da bude servis svih građana, iako to nije. Javni servis bi trebalo da postupa po tom principu sekularnosti. Ovo je pitanje koje se nikako ne tiče bilo koje vjerske organizacije na bilo koji način. Tiče se ljudskih prava, savremenog koncepta ljudskih prava i osoba koje će imati određene benefite da se taj zakon usvoji, a to su u ovom slučaju transrodne osobe. Ne vidim nijedan razlog da se u ovu diskusiju ukjučuje bilo ko koga se ovaj zakon tiče, uključujući vjerske zajednice. Sve ovo upućuje da je Javni servis pod kontrolom pojedinih vjerskih organizacija, odnosno političkih partija koje su njima bliske i za njih rade –zaključuje Kalezić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.