Vlasti u Hamburgu traže način da sankcionišu organizatore

Skup islamista u Njemačkoj: “Kalifat je rešenje“

Njemački političari izrazili su zgražanje zbog islamističkih protesta, održanih tokom vikenda u Hamburgu, na kojima se, uz isticanje antisemitskih parola, tražilo i uvođenje kalifata, a time i šerijatskog prava u Njemačkoj.

“Potpuno je jasno da protiv svih ovih islamističkih aktivnosti država mora nastupiti svim sredstvima koje jedna pravna država ima na raspolaganju“, rekao je njemački kancelar Olaf Šolc, reagujući na islamističke protete održane proteklog vikenda u Hamburgu.

Šolc je rekao da vlasti sada moraju ispitati konkretne kazneno-relevantne mere kako bi bili kažnjeni oni koji su prekršili zakone i protivili se ustavnom poretku Njemačke.

I ministarka unutrašnjih poslova Njemačke Nensi Fejzer rekla je, osvrćući se na okupljanje u Hamburgu, kako moraju postojati “jasne crvene linije“ uprkos pravu na okupljanje i iznošenje mišljenja.

“Nije dozvoljeno veličanje terorizma Hamasa, nisu dozvoljeni povici mržnje protiv Jevreja, nije dozvoljeno nasilje. U slučaju ovakvih kaznenih djela policija mora odlučno da reaguje“, rekla je Fejzer.

U subotu je u Hamburgu održan protest na kom su demostranti Njemačku nazvali “diktaturom vrijednosti“ i nosili transparente s natpisima poput “Kalifat je rešenje“.

Protest je organizovala grupa Muslim Interaktiv, koju Kabinet za zaštitu ustavnog poretka smatra ekstremističkim pokretom.

Ministar pravosuđa Marko Bušman je ukazao na to da bi onima koji ne priznaju ustavni poredak Nemačke trebao da bude uskraćeno pravo boravka u Nemačkoj.

“Onaj kojem je draži kalifat od ustavno-pravne države, taj slobodno može iseliti“, poručio je Bušman preko platforme X.

Direktor policijske uprave Hamburg Frank Šnabel odbranio se od optužbi da je došlo do propusta kada je dozvoljena subotnja povorka islamista.

“Naš Ustav, kada je u pitanju pravo okupljanja i iznošenja mišljenja, dozvoljava proteste ekstremista“, rekao je Šnabel.

Vlasti u Hamburgu trenutno ispituju je li slogan “Kalifat je rešenje“, s obzirom na to da se istovremenu radi i o pozivu na uvođenje šerijatskog prava, koje se kosi s ljudskim pravima, moguće kazneno goniti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.