Tramp: Bilo je prelijepo gledati kako policija upada na Univerzitet Kolumbija i hapsi studente

Tramp: Bilo je prelijepo gledati kako policija upada na Univerzitet Kolumbija i hapsi studente

Bivši američki predsjednik Donald Tramp rekao je da je bilo "prelijepo gledati" kako njujorška policija upada u zgradu Univerziteta Kolumbija koju su okupirali propalestinski studenti, pozvavši zvaničnike da suzbiju proteste u kampusima širom Amerike.

„Njujork je sinoć bio pod opsadom“, rekao je Tramp, koji je predsjednički kandidat republikanaca, pristalicama na predizbornom skupu u Viskonsinu, odavši hvalu policajcima što su uhapsili oko 300 demonstranata na Kolumbija i njujorškom Siti koledžu, koje je nazvao „bijesnim ludacima i Hamasovim simpatizerima“.

Kako prenosi Rojters, dok ono što studenti koji demonstriraju varira od univerziteta do univerziteta, mnogi zahtijevaju hitan prekid vatre u Gazi i da se njihovi univerziteti distanciraju od kompanija sa vojnim vezama sa Izraelom.

Trampovi komentari su se odnosili na raširene studentske proteste protiv rata u Gazi koji se posljednjih dana dešavaju širom SAD.

Republikanski poslanici su optužili neke dekane da ignorišu antisemitsku retoriku i uznemiravanje.

Mnogi organizatori studentskih protesta kažu da su miroljubivi i da su u velikoj mjeri izbjegavali nasilje protiv proizraelskih kontra demonstracija, mada su neki jevrejski studenti naveli da se osjećaju nebezbjedno u kampusu i da ih uznemiravaju povici za koje kažu da su antisemitski.

„Kažem da odmah uklonite logore, pobijedite radikale i vratite naše kampuse normalnim studentima koji žele bezbjedno mjesto za učenje“, poručio je Tramp.

Napad Hamasovih ekstremista iz Pojasa Gaze 7. oktobra na južni Izrael i izraelska ofanziva na palestinsku enklavu koja je uslijedila, pokrenuli su izliv studentskog aktivizma u SAD od antirasističkih protesta 2020. godine.

Reakcija policije na Kolumbiji izazvala je osudu nekih fakulteta.

Prošle nedjelje, Senat Univerziteta Kolumbija odobrio je rezoluciju u kojoj se kaže da je administracija škole podrila akademsku slobodu i zanemarila prava studenata i nastavnika pozivanjem policije i zatvaranjem protesta.

Tramp je pokušao da okrivi demokratskog predsjednika Džozefa Bajdena, čiji su pomoćnici osudili fizičko zastrašivanje i antisemitizam, dok je govorio u znak podrške mirnim protestima, koji su se zalagali za humanitarnu pomoć u Gazi i univerzitetsko distanciranje od kompanija koje podržavaju izraelsku vojsku.

Izvor: Antena M

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.