Agencija UN: Izraelska vojna operacija na prelazu Rafa ugrožava isporuku pomoći Gazi

Agencija UN: Izraelska vojna operacija na prelazu Rafa ugrožava isporuku pomoći Gazi

Nastojanja da se isporuči humanitarna pomoć Gazi mogla bi biti onemogućena jer su izraelski vojnici jutros preuzeli kontrolu nad palestinskom stranom graničnog prelaza Rafa prema Egiptu, upozorila je Agencija UN za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA).

- Nastavak ometanja ulaska pomoći i zaliha goriva na prelazu Rafa će zaustaviti ključni humanitarni odgovor širom Pojasa Gaze - objavila je UNRWA na platformi Iks.

U saopštenju se dodaje da će se „katastrofalna glad sa kojom su suočeni ljudi, posebno na sjeveru Gaze, još više pogoršati ako se ometaju te rute snabdijevanja.

Izraelska vojska je potvrdila da je preuzela kontrolu nad palestinskom stranom prelaza Rafa između Gaze i Egipta koji je ključna ulazna tačka za humanitarnu pomoć opkoljenoj enklavi.

Jedan palestinski zvaničnik je rekao da je svako kretanje tamo prestalo kada su prelaz preuzeli izraelski tenkovi.

Si-En-En (CNN) je apelovao na izraelsku vojsku da komentariše planove za obezbjeđenje isporuke pomoći Gazi.

Izvor blizak izraelskim planovima je izjavio za SiEnEn (CNN) da će izraelska operacija u Rafi biti „vrlo ograničena“ te da ima za cilj da se održi pritisak na Hamas kako bi pristao na sporazum o primirju i oslobađanju talaca.

Isti izvor je naveo da ta operacija nije veći upad u Rafu koji je Izrael mjesecima javno najavljivao.

Prije početka najnovije izraelske operacije Hamas je sinoć saopštio da je pristao na sporazum o primirju, a Izrael je ocijenio da u tom dokumentu nisu zadovoljeni osnovni zahtjevi te zemlje.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.