Rusija objavila ime pritvorenog američkog vojnika 'optuženog za krađu'

Rusija objavila ime pritvorenog američkog vojnika 'optuženog za krađu'

Black je "optužen za krađu", objavio je Kommersant, pozivajući se na Olenevu.

Sud u Vladivostoku, ruskom gradu na dalekom istoku, naredio je hapšenje narednika Gordona Bleka (Black) i poslao ga u pritvor najmanje do 2. jula, izjavila je portparolka suda Jelena Oleneva, prenosi Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku (RFE/RL)

Black je "optužen za krađu", objavio je Kommersant, pozivajući se na Olenevu.

Maksimalna kazna za tu optužbu je pet godina zatvora.

AP je citirao nekoliko neimenovanih američkih zvaničnika koji su rekli da je Black optužen za krađu od svoje dugogodišnje devojke, s kojom je prethodno imao vezu dok je bio stacioniran u Južnoj Koreji.

RSE/RL je pronašao TikTok nalog Blekove partnerke Aleksandre Vaščuk, koja je objavila brojne video snimke para u Južnoj Koreji, uključujući najmanje jedan na kojem se vidi Blek u uniformi američke vojske.

Među stotinama TikTok videa koje je postavila Vashchuk (31) je nekoliko u kojima ona Bleka naziva svojim "mužem". Čini se da je većina zajedničkih videa iz 2022. i 2023. godine snimljeno u Južnoj Koreji, gdje Vaščuk na TikToku kaže da je živjela više od pet godina.

Zapadni mediji su ranije objavili da je američki vojnik uhapšen u Rusiji i optužen za krađu, nakon što je otputovao tamo iz Južne Koreje, gdje je bio stacioniran, a da o tome nije obavijestio nadređene.

Glasnogovornica američke vojske Cynthia Smith potvrdila je u izjavi od 6. maja da je vojnik, koji nije identifikovan, uhapšen četiri dana ranije u Vladivostoku, vojnoj i trgovačkoj luci na ruskom Dalekom istoku, pod optužbom za krivično djelo.

Ona je rekla da je Rusija obavijestila SAD, a da je vojska to prenijela porodici vojnika. Više detalja nije dala zbog "osjetljivosti situacije".

"Ruska Federacija je obavijestila Stejt department SAD-a o kaznenom pritvoru u skladu s Bečkom konvencijom o konzularnim odnosima. Vojska je obavijestila njegovu porodicu, a Stejt department pruža odgovarajuću konzularnu podršku vojniku u Rusiji" navela je Smith u saopštenju.

Zvaničnici su rekli da je vojnik bio stacioniran u Južnoj Koreji, gdje američka vojska ima oko 28.500 vojnika, i da je trebao da se vrati kući u Fort Cavazos u Teksasu, ali je umjesto toga otputovao u Rusiju.

Pritvaranje vojnika dodaje se spisku američkih državljana koji se drže u Rusiji pod različitim okolnostima.

Među zatvorenicima su novinari Alsu Kurmasheva sa RSE/RL i Evan Gershkovich iz Wall Street Journala, koji su uhapšeni na osnovu optužbi koje oni, njihovi poslodavci i njihove pristalice odbacuju kao politički motivisane.

U pritvoru je i Paul Whelan, koji je 2020. godine osuđen i osuđen na 16 godina zatvora zbog optužbi za špijunažu koje su on i američka vlada više puta odbacivali.

Na Dan slobode medija, Biden pozvao na oslobađanje zatvorenih američkih novinara

Stejt department je u septembru 2023. izdao upozorenje građanima SAD da ne putuju u Rusiju, kao predostrožnost zbog podrške koju Vašingtona pruža Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske invazije.

U upozorenju se navodi "izdvajanje američkih državljana za pritvor od strane sigurnosnih zvaničnika ruske vlade".

Izvor:Radio Slobodna Evropa

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.