Avganistanke traže život na internetu
Desetine hiljada Avganistanki je ostalo bez posla, Foto: Reuters

Avganistanke traže život na internetu

Njena dnevna soba je daleko od živahnih, osvijetljenih filmskih setova koje je nekada voljela, ali Setaiš Hajat kaže da snimanje videozapisa za Jutjub kod kuće predstavlja najbolju alternativu u Avganistanu, gdje uredbe talibana sve više ograničavaju žene na boravak u zatvorenom prostoru.

Hajat (21) je bila glumica u usponu u lokalnim filmovima i televizijama dok talibani nijesu preuzeli vlast 2021. godine i počeli da izdaju dekrete koji se odnose na žene i koji uključuju zabranu televizijskih drama u kojima se pojavljuju glumice i naredili su ženama da nose strogi hidžab dok saopštavaju vijesti.

Sada Hajat snima oko 30 videozapisa mjesečno, na teme počev od kuvanja, mode, šminke do scena sa porodicom - usljed čega je jedna od najuspješnijih među sve većem broju žena u Avganistanu koje se okreću internetu u potrazi za životom.

„Ne koristimo nikakvu posebnu opremu poput kamera, rasvjete, kranova ili skupih rekvizita. Programe snimamo telefonom”, kazala je Hajat, čiji Jutjub kanal od osnivanja prošlog septembra ima 20 000 pretplatnika.

Ona je kazala da se suočila sa neprijateljstvom zbog kanala tako da nosi medicinsku masku i naočari za sunce zbog sopstvene bezbjednosti kada snima vani.

„Veliki je izazov za djevojke i žene koje rade izvan svojih domova, naročito za one koje se pojavljuju pred kamerom i prave Jutjub sadržaj”, kazala je Hajat za Rojters. Ona je odbila da kaže koliko zarađuje ali je rekla da je dovoljno za izdržavanje njene porodice.

Međunarodne sankcije su ozbiljno ograničile transakcije sa avganistanskim bankama, stoga većina kreatora sadržaja na Jutjubu ima prijatelje u inostranstvu koji prosljeđuju zaradu preko kompanija za transfer novca.

Hajat je kazala da je većina njenih gledalaca iz Sjedinjenih Država, Kanade, Danske i Australije, a da takođe ima publiku u Turskoj, Pakistanu i Avganistanu.

Talibanska kontrola
Talibani su zabranili većini žena u Avganistanu da rade za humanitarne agencije i zatvorili su kozmetičke salone usljed čega su desetine hiljada Avganistanki ostale bez posla. Takođe su zabranili ženama da posjećuju parkove i ograničili putovanje bez muške pratnje.

Većini djevojčica i žena zabranjeno je da pohađaju srednju školu i univerzitete.

„U situaciji u kojoj su ženama ruke svezane kada je u pitanju rad u medijima, Jutjub kanali su dobra opcija, i zahvaljujući tome, takođe mogu da pokrijem troškove života”, kazala je Maina Sadat, bivša studentkinja prava koja je počela da snima videozapise za Jutjub nakon što joj je zabranjeno da pohađa koledž.

Iznenadni povratak talibana na vlast preinačio je dvije decenije zapadnih napora za jačanje ekonomskih prilika za žene. Talibani tvrde da poštuju prava u skladu sa islamskim zakonom.

Favzija Kufui, aktivistkinja za prava avganistanskih žena koju su talibani ranili u ruku 2020. godine, kazala je da Jutjub kanali ne samo da pružaju prihod, već takođe služe kao sredstvo ženama da pošalju svoju poruku i podijele svoja iskustva i težnje.

„Svaka žena u Avganistanu ima mobilni telefon i povezana je sa svijetom. Kako možete zaustaviti osnaženu generaciju”, upitala je iz njenog doma u Londonu.
Međutim, mnoge žene, uključujući i Hajat, strahuju da bi talibani mogli ugasiti Jutjub kanale koji nemaju dozvolu za emitovanje od Ministarstva informacija i kulture, koja je obavezna za influensere na društvenim mrežama i kreatore sadržaja.

„Talibani pokušavaju da nametnu obavezu svakom Jutjub kanalu koji emituje u Avganistanu da posjeduje dozvolu”, kazao je Šadab Gulzar, zamjenik čelnika Avganistanskog saveza jutjubera.

„Jednom kada budu primorani da imaju licencu, oni će biti više pod kontrolom i u obavezi da djeluju u skladu sa potpisanim sporazumima i obavezama”, upozorio je on.

Opstanak
Talibani su uvjeravali jutjuberke da nemaju čega da se plaše ukoliko ispune kriterijume za licencu, koji uključuju diplomu iz novinarstva i tri godine radnog iskustva - što su uslovi koje veoma teško mogu ispuniti žene koje nijesu već studirale ili radile prije nego što su talibani došli na vlast.

„Njihove objave ne smiju biti u suprotnosti sa islamskim sistemom i religioznim vrijednostima, i treba da se uzdržavaju od religiozne ili etničke pripadnosti”, kazao je Abdulvahid Rajan, portparol Ministarstva informacija i kulture.

„Što se tiče drugih aspekata, uključujući i sadržaj njihovih programa, ruke su im odriješene”, kazao je on, dodajući da licenca košta 4000 afganisa (oko 56 dolara).

On je rekao da mada ne zna tačan broj jutjuberki u Avganistanu, zna da postoji preko 1000 Jutjub kanala, a izdato je 250 licenci.

Gulzar je kazao da su Jutjub kanali postali značajan izvor prihoda za mnoge žene, a „većina njih može da pokrije troškove života” zahvaljujući emitovanom sadržaju.

Između 10 i 15 odsto avganistanskih jutjubera prihoduje između 1500 i 2000 dolara mjesečno a malo više od polovine zarađuje u prosjeku do 500 dolara, prema njegovim podacima. To su pristojne sume u zemlji u kojoj je, prema podacima Svjetske banke, BDP po glavi stanovnika malo iznad 350 dolara.

Žene kažu da su takvi poslovi koje je moguće obavljati od kuće, ključ opstanka.

Kada su Aješa Niazi, bivša prezenterka vijesti na televiziji, i njen suprug bili primorani da prestanu da se bave novinarstvom, okrenuli su se Jutjubu za pomoć da izdržavaju mladu porodicu.

„Pojavljivanje na ekranu u sadašnjim okolnostima u Avganistanu nosi svojevrstan rizik... ali morali smo da učinimo nešto kako bismo imali prihod”, kazala je Nikazi, koja snima videozapise iz oblasti kulture i istorije tri puta nedjeljno na Jutjubu i zarađuje oko 300 dolara mjesečno.

„Kao majka, nijesam mogla dozvoliti da moji blizanci gladuju”.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.