Spajić: Do sledeće godine povećanje srazmjerne penzije, iznosiće 450 eura

Spajić: Do sledeće godine povećanje srazmjerne penzije, iznosiće 450 eura

Premijer Crne Gore Milojko Spajić saopštio je na pres konferenciji da najaksnije od sljedeće godine će penzioneri koji primaju srazmjerne penzije dobiti dostojanstven tretman.

-Kada smo najavili da je 450 eura minimum ljudskog dostojanstva to smo i mislili - rekao je premiejr.

Spajić je dodao da su postojale  grupe penzionera koje su bile isključene iz prvobitne mjere jer nijesu imali potpisane sporazume sa okolnim zemljama.

- Ministarka Naida Nišić će danas potpisati sporazum sa BiH, Sa tim će biti  zaokružiti razmjenu podataka. I imaćemo informacije koliko naši građani primaju penzije, a razliku bi plaćala Crna Gora do 450 eura - istakao je Spajić.

Nišić je ukazala na to da su im informacije iz regiona ključne.

- Morali smo da potpišemo određene sporazume. U proceduri je sporazum sa Albanijom, uskoro će biti i sa Bosnom i Hercegovinom i sa Rumunijom - smatra ona i dodaje da je sporazum  bitan, jer će se primjenjivati na prava iz penzionog i zdravstvenog osiguranja.

Ona je na pitanje novinara rekla da srazmjernih penzionera ima između 13. i 14 hiljada.

Spajić je na pitanje novinara  rekao da je MMF konzervativna institucija od koje ne očekuju da će podržati povećanje plata i penzija.

Ministarka Nišić je na pitanje novinara saopštila da Vlada intezivno radi na rješavanju pitanja bivših radnika nekadašnje fabrike obuće "Košuta".

- Ali moramo imati u vidu da je ovu Vladu dočekalo mnoštvo neriješenih piranja iz prošlosti čija realizacija zahtijeva milionske iznose - kazala je ona.

Izvor:DAN

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.