Stotine demonstranata se sukobilo s policijom u blizini Berlina

Stotine demonstranata se sukobilo s policijom u blizini Berlina

Demonstranti koji se protive proširenju tvornice američkog proizvođača električnih vozila Tesla u Grünheideu u blizini Berlina sukobili su se s policijom u petak dok su neki od njih pokušali upasti u postrojenje kompanije.

Oko 800 osoba sudjelovalo je u protestu, prema grupi Disrupt Tesla, koja tvrdi da bi širenje naštetilo okolišu.

Video prikazuje desetine demonstranata s plavim kapama i maskama kako dolaze iz obližnjeg šumovitog područja i pokušavaju upasti u prostorije firme s policijskim službenicima koji ih pokušavaju spriječiti, uključujući i silu. Najmanje jedan demonstrant je priveden.

“Zašto policija tako lako pušta ljevičarske demonstrante?” direktor Tesle, Elon Musk, napisao je na svojoj društvenoj platformi X, dodajući da se demonstranti nisu uspjeli probiti.

Grupa također želi istaknuti uništavanje okoliša u zemljama kao što su Argentina ili Bolivija izazvano iskopavanjem litija, prema glasnogovorniku Disrupt Tesle, Oleu Beckeru. Litij je ključni resurs za baterije električnih vozila.

“Danas smo ovdje kako bismo skrenuli pozornost na Teslinu tvornicu u Grünheideu zbog uništavanja okoliša”, rekao je Becker za Reuters.

Policija je potvrdila da su demonstranti pokušali ući u krug tvornice, ali su spriječeni, privedeno je nekoliko osoba te da je zaprimljeno nekoliko dojava o povrijeđenima.

“Mi štitimo slobodu okupljanja,” rekao je glasnogovornik policije Brandenburga Mario Heinemann, “ali smo također odgovorni za javni red i sigurnost. To znači da ćemo i mi intervenirati kada bude potrebno“.

Neki od demonstranata oštetili su nekoliko automobila Tesla pirotehnikom i bojom na obližnjem skladištu automobila, dodao je policijski glasnogovornik.

Tesla je ranije ove sedmice saopštila da će zatvoriti tvornicu na jedan dan u petak, ne navodeći razlog.

Izvor:N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.