Lagumdžija: Usaglašen konačni tekst rezolucije, nećemo stati

Lagumdžija: Usaglašen konačni tekst rezolucije, nećemo stati

Ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama (UN) Zlatko Lagumdžija objavio je u petak da je usaglašen konačni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici, objavio je RSE.

“Ćutali smo negatorima genocida dok su slavili i ‘zakazivali’  pa ‘otkazivali’  nepostojeća zasijedanja Generalne Skupštine UN-a, kao i dok su se ‘obračunavali’  sa ‘Rezolucijom o genocidu u Srebrenici 1995.’  prije nego su je pročitali i dok tekst nije bio ni završen”, naveo je na početku objave na mreži X.

Njima je, nastavlja, smetala “samo” jedna riječ – genocid.

“Srebrenica je posljednjih mjeseci ponovo vraćena na globalnu scenu – simbol borbe za pravdu, istinu, pomirenje, učenje, prevenciju genocida i u konačnici simbol borbe protiv negiranja genocida. Od toga niko više ne može ‘ pobjeći'”, poručio je Lagumdžija.

Kako je naveo, usaglašena konačna verzija rezolucije, koja će se naći pred svim članicama UN-a u idući četvrtak (23. maja), “nas je dovela do još kvalitetnijeg “upeglanog” teksta sa dva amandmana koja su postali sastavni dio dokumenta o kojem će se glasati.

“Prvi amandman izbija argumente lažnim patriotima koji promovišu nepostojeću krivicu ‘ genocidnih naroda’ . Tekst glasi: “Ponavljamo da se krivična odgovornost po međunarodnom pravu za zločin genocida ne može odnositi na bilo koju etničku, vjersku ili neku drugu zajednicu u cjelini'”, naveo je ambasador BiH pri UN-u.

Kada je riječ o drugom amandmanu, Lagumdžija kaže da ukazuje na jačanje jedinstva u različitostima koje nije samo moto Evropske unije nego i priroda zemlje kao evropske države zasnovane na ovakvim tradicijama.

“Tekst glasi: ‘Ponavljamo čvrstu posvećenost da održavamo i jačamo jedinstvo u različitostima u Bosni i Hercegovini'”, navodi Lagumdžija u objavi na X-u.

Zatim je podijelio konačni tekst rezolucije, uz poruku: “Učinili smo sve što smo znali i mogli. Nećemo stati. Hvala svima koji su bili sa nama”.

Rezolucijom se ukazuje na činjenice utvrđene presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodnog suda pravde, kao i domaćih sudova.

Za genocid nad najmanje 8.372 Bošnjaka i druge ratne zločine u srebreničkoj regiji, više od 50 osoba je osuđeno na oko 700 godina zatvora.

Izvor:Standard

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.