Za prijetnje Do Kvonu nema krivca, SDT pismo čita godinu
DO KVON/ - SRĐAN BOLJEVIĆ

Za prijetnje Do Kvonu nema krivca, SDT pismo čita godinu

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici donijelo je odluku da u prijetećem pismu koje je upućeno državljaninu Južne Koreje Do Kvonu nema elemenata krivičnog djela. Pismo je stiglo sredinom marta, kada je takozvani kralj kriptovaluta saslušan u ODT- u.

Kako "Dan" nezvanično saznaje, pismo je upućeno na maternjem jeziku Do Kvona, ali je navodno uočen znatan broj grešaka i da napisano liči na loš prevod. Do Kvon je tužiocu rekao da se ne plaši toga što mu je poručeno u pismu.

– Postupajući tužilac u predmetu formiranom povodom prijetećeg pisma upućenog Do Kvonu našao je da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kojeg lica za bilo koje krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti – saopšteno je "Danu" iz ODT-a Podgorica.

Pismo je stiglo u momentu kada je bilo neizvjesno šta će se desiti sa Do Kvonom, budući da je bilo odobreno njegovo izručenje Južnoj Koreji, zbog čega je Vrhovno državno tužilaštvo tražilo odlaganje odluke o ekstradiciji, ulažući i zahtjev za zaštitu zakonitosti. Nepuna dva mjeseca kasnije, tužilac je okončao istragu u ovom slučaju.

Ekspresnim radnjama i odlučivanjem ne mogu se pohvaliti u Specijalnom državnom tužilaštvu, koje je prije skoro godinu pokrenulo istragu o pismu koje je napisao Do Kvon. Pismo je dostavljeno SDT-u, tadašnjem ministru pravde Marku Kovaču i premijeru Dritanu Abazoviću. Redakcija "Dana" je više puta pokušala da dođe do informacija o toj istrazi i da li je okončana, ali uzalud. Iz SDT-a ne odgovaraju na naša pitanja, dok su zahtjev za slobodan pristup informacijama odbacili kao neosnovan u cilju zaštite interesa istrage. U tom pismu se spominje sadašnji premijer Milojko Spajić, a brojne spekulacije o njegovim navodnim vezama s Do Kvonom poslužile su za tadašnje predizborne igre.

Iako se u javnosto spekulisalo da je Do Kvon u pismu govorio o saradnji sa Spajićem i navodnom finansiranju predizbrone kampanje PES-a, kralj kriptovaluta je to demantovao. Ipak, njegova navodna saradnja sa aktuelnim crnogorskim premijerom i dalje je česta tema u političkim razmiricama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.