Četrnaestogodišnjakinja iz Crne Gore planirala teroristički napad u Gracu
Ilustracija

Pisanje medija iz Austrije

Četrnaestogodišnjakinja iz Crne Gore planirala teroristički napad u Gracu

U Austriji je uhapšena četrnaestogodišnjakinja iz Crne Gore koja je, prema pisanju austrijskog medija Klajne cajtung, planirala teroristički napad na Jakominiplac u Gracu, a istražitelji iz Štajerske državne kancelarije za državnu bezbjednost i borbu protiv ekstremizma su to uspjeli da spriječe.

Prilikom pretresa kuće, kako piše Klajne cajtung (Kleine Zeitung), istražitelji su zaplijenili sjekiru i nož.

“Četrnaestogodišnjakinja, koja je crnogorska državljanka, sada je u pritvoru“, navodi se u tekstu i dodaje da je ona prije nekoliko dana napunila 14 godina i stoga krivično odgovorna.

Informacija o planiranom napadu došlo je od jednog evropskog bezbjednosnog organa. Na taj način su lokalni istražitelji iz Štajerske državne kancelarije za državnu bezbjednost i borbu protiv ekstremizma (LSE) ušli u trag prvobitno nepoznatim osobama.

“Policajci su obezbijedili razgovor u kojem je mlada djevojka iz Graca navodno prijavila planirani teroristički napad na Jakominiplac u Gracu. Tinejdžerka je već pripremila oružje – sjekiru i nož – kao i potpuno crnu odjeću za zločin. Četrnaestogodišnjakinja je poslala slike “istomišljenicima” u inostranstvo preko servisa za slanje poruka Telegram. Cilj napada su bili “nevjernici””, navodi Klajne cajtung, prenose crnogorski mediji.

Koristeći istoriju ćaskanja i aktivnosti na društvenim mrežama, državna policija Štajerske je uspjela da istraži četrnaestogodišnjakinju koja živi u Gracu.

“Istražitelji su izvršili pretres kuće tinejdžerke iz Crne Gore po nalogu javnog tužilaštva u Gracu. Zvaničnici su zaplijenili oružje, odjeću i nekoliko nosača podataka. U okviru inicijalnog pregleda, istražitelji su naišli na različite propagandne materijale Islamske države, kao i na brojne video snimke borbi i pogubljenja. Prethodne istrage su takođe pružile dokaze o aktivnostima na relevantnim forumima za ćaskanje. Nosioci podataka se sada forenzički procjenjuju“, navodi se u tekstu.

Tokom saslušanja, kojem su prisustvovali i zakonski staratelj i branilac, četrnaestogodišnjakinja nije sarađivala niti je priznala. Ona je do sada odbijala da daje bilo kakve informacije. Dalje istrage su u toku.

Nakon sudskog odobrenja, javni tužilac u Gracu je naredio da se ona uhapsi i pošalje u zatvor Jakomini. Određen joj je istražni zatvor jer je postojala opasnost od izvršenja krivičnog djela i njegovog prikrivanja.

“Prijetnja je bila veoma konkretna i u svakom slučaju je morala da se shvati veoma ozbiljno, inače sud ne bi odredio istražni pritvor“, objašnjava portparol policije austrijskom mediju Klajne cajtung.

Da li četrnaestogodišnjakinja ima i druge “saveznike” u Gracu osim svojih onlajn aktivnosti predmet je istrage.

“Nakon ključnih dojava od evropskog bezbjednosnog organa, istražitelji su tokom sopstvenih istraga postali svjesni ove mlade žene i njenih veza sa Gracom i prenijeli dojavu dalje“, objašnjava portparol policije.

Ne zna se tačno kada je trebalo da se dogodi napad, ali policija pretpostavlja da je bio neizbježan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.