Radović: Romi suočeni sa velikom diskriminacijom
Milan Radović

Teška borba za bolji život

Radović: Romi suočeni sa velikom diskriminacijom

Iako je izvjestan napredak ostvaren po pitanju položaja Roma u crnogorskom društvu, još uvijek su prisutni brojni problemi koji ovoj zajednici otežavaju integraciju i kvalitetniji život. Romi još uvijek nijesu prihvaćeni od strane drugih građana kao ravnopravni i jednaki, a na to nam ukazuju relevantna istraživanja etničke distance, gdje svaki drugi građanin ne želi da su Romi prisutni u državi. Ovo za Kodex tvrdi Milan Radović, koordinator programa ljudskih prava u Građansoj alijansi.

“Romi su diskriminisani po brojnim pitanjima. Njihova zastupljenost u državnim institucijama je neprihvatljivo mala, govorimo samo o pojedincima. Takođe, prilikom zapošljavanja i u drugim oblastima nailaze na veliku diskriminaciju. Uglavnom se zapošljavaju na održavanju gradske čistoće ili egzistenciju obezbjeđuju sakupljanjem sekundarnih sirovima. I u biznisu postoji toliko barijera koje im stoje na putu, pa ih nema ni u ovoj oblasti”, jasan je Radović.

On napominje da je situiacija zabrinjavajuća  i po pitanju obrazovanja, iako u zadnje vrijeme sve veći broj djece pohađa osnovnu i srednju školu.

“Ipak,  sa druge strane,  van redovnog sistema obrazovanja po relevantnim podacima ostaje skoro polovina djece osnovno-školskog uzrasta. Postavlje se i pitanje kvaliteta obrazovanja,  posebno imajući u vidu da veliki broj djece Roma pohađa u odjeljenjima gdje se nastava izvodi na crnogorskom jeziku a oni znaju samo romski ili albanski. Značajno je i to što na motivaciju za obrazovanje negativno utiče i to što se oni koji su završili srednju školu ne mogu, uglavnom, nigdje drugo zaposliti do u komunalno na održavanju gradske čistoće. Kada je u pitanju predškolsko obrazovanje,  treba istaći da djeca Romi još uvijek ne pohađaju u značajnoj mjeri vrtiće kako bi tu stekli pripremu za školu”.

Radović napominje kako je stanovanje  takođe veliki problem. Najveći broj Roma živi u veoma teškim uslovima ispod svih minimalnih standarda, često bez infrastrukturnih sistema. Liječenje je isto oblast gdje, posebno žene, trpe diskriminaciju jer zdravstvena zaštita još uvijek nije adekvatna.

“Iako se u zadnje vrijeme intenzivno rješava problem ličnih dokumenata to i dalje ostaje za jedan dio Roma značajan problem jer bez ličnih dokumenata ne mogu ostvarivati druga prava. Odgovornost za promjenu ovog stanja svakako najviše nose vlasti kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou. Međutim, svi subjekti mogu da doprinesu i brojni su već uključeni. Posebno je važno da se sami Romi i njihovi predstavnici koji djeluju najviše kroz nevladine organizacije uključuju prilikom rješavanja ovih problema,  jer to sigurno garantuje kvalitet. Vlada treba da prepozna određene projekte koji se finansiraju od strane međunarodnih donatora i da iste preuzme po isteku sredstava koja su namijenjena. Vlasti kroz različite fondove podržavaju različite programe ali čini mi se da problemi Roma još uvijek nijesu dobili prioritet kroz te fondove. Tu prije svega mislim i na Fond za manjine i na Fond za igre na sreću”, poručuje Radović.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.