EU: Sankcije proruskim liderima u Donjecku i Lugansku
Ilustracija

Zbog umiješanosti u ukrajinske sukobe

EU: Sankcije proruskim liderima u Donjecku i Lugansku

Glavne zvaničnike samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk Evropska unija EU je dodala na listu ličnosti sankcionisanih zbog umiješanosti u ukrajinske sukobe.

Aleksandar Borodaj, "premijer Narodne Republike Donjeck" DRD, separatističke proruske regije na istoku Ukrajine, glavna je ličnost među 11 imena dodazih na listu koju je Službeni list EU objavio danas, javlja agencija AFP.

Odluku da se ova imena dodaju već postojećoj listi formalizovali su juče u Briselu ambasadori iz 28 zemalja EU.

Njihova imena su upisana uz imena 61 ruskog i ukrajinskog proruskog zvaničnika koji su već sankcionisani zamrzavanjem imovine u EU i zabranama viza, "zato što su počinili djela koja kompromituju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine".

Osim Borodaja, na listi je "ministar sigurnosti" DRD-a Aleksandar Hodakovski, "zamjenik premijera Aleksandar Aleksandrovič i "ministar informacija” Aleksandar Hrijakov.

EU je odlučila da sankcioniše i "predsjednika Vrhovnog vijeća Narodne Republike Lugansk” Alekseja Karijakina i "ministre" unutrašnjih poslova i odbrane ovog grada na istoku Ukrajine.

Na listi je takođe Nikolaj Kozicin, predstavljen kao "komandant kozačkih snaga" optuženih da se bore "protiv ukrajinskih vladinih snaga", saopštila je EU.

Ograničeno jačanje evropskih sankcija dolazi u trenutku kada borbe bjesne i separatisti pokušavaju da opkole snage ukrajinske vlade.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.