Ovo su najbolje visokoškolske ustanove na svijetu
Harvard

Centar za rangiranje univerziteta

Ovo su najbolje visokoškolske ustanove na svijetu

Univerzitet Harvard najbolja je visokoškolska ustanova na svijetu - među deset najjačih univerziteta osam je američkih, a dva su britanska, navodi Centar za rangiranje univerziteta (Center for World University Rankings), sa sjedištem u Džedi.

Harvard je zauzeo prve pozicije u sedam od osam kriterijuma, uključujući kvalitet obrazovanja, zapošljavanja i uticaja.

Na drugoj poziciji je Univerzitet u Stenfordu, na trećoj Masačusets Institut za tehnologije, a zatim dva britanska - Univerzitet u Kembridžu i Univerzitet u Oksfordu.

Slijede Univerzitet Kolumbija, Kalifornijski univerzitet u Berkliju, Univerzitet u Čikagu, Univerzitet Prinston i Univerzitet Jejl.

Iz regiona najbolje plasirani je Univerzitet u Ljubljani, koji je zauzeo 525 poziciju, a zatim Univerzitet u Zagrebu na 564 mestu.

Univerzitet u Beogradu svrstan je na 809, a Sofijski univerzitet na 826. mjesto.

Na listi do 1.000 najprestižnijih univerziteteta nalazi se nekoliko grčkih, Univerzitet u Mariboru - Slovenija i Univerzitet u Bukureštu.

Centar za rangiranje univerzieta u svijetu, sa sjedištem u Džedi, tvrdi je jedini globalni centar za rangiranje visokoškolskih ustanova.

Ovaj centar bavi se procjenom kvaliteta obrazovanja i obuke studenata, kao i kvalitetom univerzitetskih istraživanja, bez oslanjanja na ankete i podatke sa samih univerziteta.

 

(www.6yka.com)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.