Istina o četkicama za zube: Mogu vam prenijeti Ešerihiju koli i stafilokoku
Ilustracija

Istraživanje

Istina o četkicama za zube: Mogu vam prenijeti Ešerihiju koli i stafilokoku

Iako vam vaša četkica za zube golim okom izgleda sasvim dobro, imajte na umu da prosječna četkica sadrži 10 miliona bakterija, uključujući Ešerihiju koli i stafilokoku, pokazalo je istraživanje sa univerziteta u Mančesteru.

Kakvo je stanje u ustima?

U ustima se nalazi između 100 i 200 bakterija. „U neopranim ustima može biti mikroba koliko i na podu kupatila“, rekla je protetičarka En Veji iz San Franciska. Vaša je četkica za zube poput magneta za bakterije, a skuplja ih iz nekoliko izvora.

Držite li četkicu na umivaoniku, na nju padaju čestice dok perete ruke. Ista je situacija i sa puštanjem vode u WC-u. Bakterije i virusi tada ostaju dovoljno dugo u vazduhu da se slegnu po cijelom kupatilu. Istraživanje je pokazalo da bakterije, koje prouzrokuju dijareju, nakon puštanja vode „odlete“ i do 25 centimetara u vazduh.

Stručnjaci savjetuju i da četkice svih ukućana ne stoje u istoj čaši jer se tako lakše mogu prenositi bakterije, a to nije dobro, pogotovo ako je neko od članova porodice bolestan.

Kako održati četkicu čistom?

svaka tri, četiri mjeseca kupite novu četkicu
koristite se pravom pastom za zube, neke od njih bolje ubijaju bakterije u ustima
ne dijelite svoju četkicu sa drugima
čistite četkicu, umočite je ponekada u tečnost za ispiranje usta, pogotovo ako vam je četkica pala na pod
spuštajte dasku WC šolje kada puštate vodu
čuvajte četkicu na mjestu na kojem ima vazduha umjesto u plastičnim poklopcima

(vestinet)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.