Rute: EU da izvrši pritisak na Rusiju
Mark Rute, premijer Holandije

Holandija preuzela istragu

Rute: EU da izvrši pritisak na Rusiju

Stav Evrope prema Rusiji se fundamentalno promijenio nakon prošlonedeljnog obaranja aviona "Malezija erlajnsa" sa 298 putnika i članova posade, a Evropska unija mora da izvrši pritisak na Moskvu da uradi više kako bi došao kraj sukobima na istoku Ukrajine, izjavio je danas holandski premijer Mark Rute čija je zemlja od Ukrajine danas preuzela istragu o uzroku nesreće.

Evropski zvaničnici ističu da Holandija, čijih je 193 državljana poginulo u nesreći 17. jula na istoku Ukrajine, ima moralne osnove da od svojih evropskih partnera traži oštrije sankcije i druge kaznene mjere protiv Rusije, prenio je Rojters.
"Mi želimo pravdu, ujedinjeni nastup Evropske unije, kao i pritisak na Rusiju da učini više. Naš prioritet je da dobijemo natrag tijela naših državljana, da bude sprovedena nezavisna istraga i da pravda bude zadovoljena", istakao je Rute.
On je dodao da je Ukrajina prepustila Holandiji vodeću ulogu u istrazi uzroka nesreće.

VOZ SA TIJELIMA STIGAO U HARKOV
Voz sa tijelima većine od 298 žrtava poginulih stigao je danas u Harkov, grad koji kontrolišu ukrajinske snage, a sjutra će prva tijela Holanđana, kojih ima najviše među stradalima, biti vraćena u domovinu.
Voz sa vagonima-hladnjačama, u kojima se nalaze tijela žrtava leta MH17, u četiri sata ujutro po srednjeevropskom vremenu napustio je Donjeck, grad pod kontrolom proruskih snaga, a u Harkov je stigao nešto pijre 11 časova, prenio je Rojters.
Prva tijela žrtava avionske nesreće u Ukrajini stići će u Holandiju sjutra, a njihova identifikacija bi mogla potrajati nekoliko nedelja ili mjeseci, izjavio je danas holandski premijer.
"Sjutra će prvi avion sa tijelima krenuti za Ajndhoven u južnoj Holandiji", rekao je on novinarima nakon što su tijela sa mjesta nesreće u istočnoj Ukrajini, koje se nalazi na teritoriji pod kontrolom proruskih snaga, stigla u Harkov, navodi AFP.
"U Harkovu će biti obavljene pripreme da bi identifikacija u Holandiji mogla da se uradi što je bolje moguće. Čim neka žrtva bude identifikovana o tome će biti obaviještena prije svega porodica i niko drugi. To može trajati nekoliko nedelja ili mjeseci", kazao je holandski premijer.
 

(tanjug)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.