Jun 2014. najtopliji u svijetu od 1880. godine
Ilustracija

Posledica neuobičajeno toplih okeana

Jun 2014. najtopliji u svijetu od 1880. godine

Prošli mjesec bio je najtopliji jun koji je u svijetu zabilježen otkako su počela mjerenja 1880. godine, navodi se u mjesečnom izvještaju američkih naučnika.

Kombinovane prosječne temperature izmjerene na površini kopna i okeana "rekordno su visoke za jun i iznose 16,22 Celzijusova stepena", saopštila je američka Nacionalna okeanska i atmosferska uprava (NOAA), prenosi AFP.

To znači da je ovogodišnji jun bio za 0,72 stepena topliji u odnosu na prosječne temperaturne vrijednosti zabilježene u 20. vijeku za taj mjesec, premašivši poslednji rekord u visokim temperaturama u junu koji je zabilejžen 2010., navodi NOAA, prenose Novostionline.

Šef odsjeka NOAA za praćenje klime Derek Arnt kaže da su rekordno visoke temperetaure posledica neuobičajeno toplih okeana, naročito Tihog i Indijskog okeana.

"Veći dio svijeta iskusio je više mjesečne temperature u poređenju sa prosječnim, a rekordno najviše su zabilježene u djelovima jugoistočnog Grenlanda, sjeverne Južne Amerike, istočne i centralne Afrike, kao i južne i jugoistočne Azije", stoji u saopštenju.

Slično kao i u maju, rekordno visoke temperature registrovane su i u svakom većem okeanskom basenu, zaključuje NOAA.

U prošlomjesečnom izvještaju američkih naučnika je konstatovano da su i u maju ove godine izmjerene najviše temperature ikada zabilježene u tom mjesecu, koje su oborile prethodni rekord postavljen 2010. godine.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.