Ivica Stanković kandidat za VDT-a
Ilustracija

Odluka Tužilačkog savjeta

Ivica Stanković kandidat za VDT-a

Sudija Vrhovnog suda Ivica Stanković kandidat je za Vrhovnog državnog tužioca VDT, odlučio je danas Tužilački savjet na sjednici koja je bila zatvorena za javnost.

Savjet je saslušao Stankovića, vršioca dužnosti VDT-a Veselina Vučkovića, advokaticu Vesnu Gačević Rugova, bivšeg sudiju Ustavnog suda Miodraga Latkovića i advokata, Dragoljuba Strugara.

Stanković je novinarima kazao da to što su otvorena poglavlja 23 i 24 nije dovoljno, već se traže konkretni rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, prenosi agencija MINA.

"Smatram da mogu da dam značajan doprinos tužilačkoj organizaciji sa pozicije VDT-a, odnosno, jačanju nepristrasnosti i samostalnosti tužilaštva", rekao je Stanković.

On je rekao da bi insistirao da kod tužilaca „ne bude oosluškivanja dnevne politike, predrasuda, da ne bude uticaja na njih i da ne podliježu pritiscima, već da funkciju obavljaju na profesionalan način".

Vučković je nakon saslušanja kazao da je prijavljivanje na konkurs njegova moralna i profesionalna obaveza i podsjetio da je državni tužilac sa blizu 37 godina staža. 

"Da ste me pitali prošle godine, nisam razmišljao o prijavljivanju na konkurs. Bio sam vršilac dužnosti, u uvjerenju da je to na kraći period. Već godinu VDT nije izabran, pa sam smatrao da je javljanje na konkurs moja dužnost", kazao je Vukčević.

Na pitanje šta treba promijeniti u tužilaštvu, Vučković je kazao da u tom poslu nema avanturizma i da su zadaci jasno precizirani godišnjim planom rada, a obaveze na duži period jasno utvrđene planovima za sprovođenje pregovora u poglavljima 23 i 24. 

"Prioriteti su donošenja novog zakona o državnom i specijalnom tužilaštvu, kao i formiranju specijalnog tužilaštva", pojasnio je Vučković.

Gačević Rugova ocijenila je da izbor VDT zavisi od Skupštine i poslanika i da oni isključivo snose odgovornost. 

Ona je kazala da VDT treba da je profesionalan, stručna, nezavisan i dosljedan u svom radu.

Prema njernim riječima, tužilac ne smije da zavisi od suda, a kada priprema optužnicu mora da vodi računa da ona bude na adekvatan način spremljena i da ne zavisi od dobre volje sudije da li će predmet uspjeti.

"Tužilac mora da izađe iz fotelje i ne smije da bude servis policije. Policija je servis tužilaštva", kazala je ona, dodajući da kada je pritvor u pitanju treba biti izuzetno oprezan, jer neosnovan pritvor košta sve građane Crne Gore.

Strugar je kazao da bi se trudio da radi pošteno i po zakonu.

"Nije sve u državi loše samo zbog toga đšto državni tužilac ne radi dobro. Jedna lasta ne čini proljeće", poručio je Strugar.

VDT bira Skupština dvotrećinskom većinom u prvom, odnosno tropetinskom u eventualnom drugom krugu glasanja.

Vučković je već 15 mjeseci vršilac dužnosti VDT, nakon što je tadašnjoj tužiteljki Ranki Čarapić istekao mandat.

U prvom izboru niko od predloženih kandidata nije dobio potrebnu većinu u Skupštini.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.