Amerikanci razočarani knjigom Hilari Klinton
Nova knjiga Hilari Klinton

: Nema ekskluzivnih podataka

Amerikanci razočarani knjigom Hilari Klinton

Novu knjigu Hilari Klinton, objavljenu sredinom juna, američki novinari jedva su dočekali sa nadom da će u njoj pročitati I doznati sve američke državne tajne i ekskluzivne podatke o Hiltonovoj navodnoj kandidaturi na predsjedničkim izborima.

Međutim, kako do toga nije došlo, knjiga je okarakterisana kao štivo bez ekskluzive i razočarenje 635 stranica ''Teške odluke'' Hiltonova samo mudro poručuje kako i dalje razmišlja o “mogućnosti služenja domovini, čemu je posvetila život”.

Knjiga, koju je prije dolaska u američke knjižare unaprijed kupilo milion Amerikanaca, donosi uvid u četiri uzbudljive godine koliko je Klintonova provela na mjestu američke ministarke inostranih poslova, prenosi Večernji list.

Komentatori New York Timesa i Washington Posta kažu da je riječ o “knjizi izborne kampanje” i taktičkoj ofanzivi iskusne političarke i da je njome Klintonova napravila racionalan potez jer je dobila priliku da nabroji svoje greške kao i stavove o ratu u Iraku. Podsjetila je na svoju krivu procjenu jer je 2002. godine glasala u Senatu za Buševo slanje američkih vojnika u Irak, ali i progovorila o Moniki Levinski s kojom je njen suprug, nekadašnji predsjednik Bil Klinton imao aferu u Bijeloj kući. Hilari tvrdi da Moniki danas želi “sve najbolje u životu”, a stručnjaci za političke kampanje naglašavaju da je tim potezom završila priču o Bilovim ljubavnicama koja se može pojaviti u izborima. 

“Državni interes uvijek je prije stranačkog i osobnog”, zaključila je Klinotova u knjiyi, ističući kako je sa predsjednikom SAD Barakom Obamom razvila kvalitetan i profesionalan odnos iako je od njega poražena u stranačkim izborima za predsjedničku kandidatkinju.

Promovišući knjigu širom Amerike, HKlintonova je dobila značajan medijski prostor i pokrenula rasprave o tome može li bivša prva dama za dvije godine osvojiti Bijelu kuću, kakvog će zdravlja biti u 68. godini i je li spremna voditi zemlju koja ekonomski nije dovoljno ojačala nakon recesije, ali nije ni na svjetskoj sceni vratila ugled, što se očekivalo prvom i drugom pobjedom Obame.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.