Ban se nada okončanju borbi u Gazi
Ban Ki-mun

Vanredna posjeta Bliskom istoku

Ban se nada okončanju borbi u Gazi

Ban Ki-mun izjavio da se "nada i vkeruje" da će njegova vanredna posjeta Bliskom istoku dovesi do veoma brzog okončanja sukoba između Hamasa i izraelske vojske.

Generalni sekretar UN je, na video-konferenciji sa Savjetom bezbjednosti iz Ramale, na Zapadnoj obali, rekao da ne može da govori o pojedinostima "u ovom veoma osjetljivom trenutku", prenio je AP.

Generalni sekretar UN je takodje posjetio Katar, Kuvajt, Kairo i Jerusalim i rekao da će takodje otići u Jordan i Saudijsku Arabiju, u okviru, kako ju je nazvao, misiju solidarnosti i mira. 

Poslednja tri dana, generalni sekretar svjetske organizacije sastao se sa šefom Arapske lige, arapskim,palestinskim i izraelskim liderima, kao i sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem i šefom norveške diplomatije. 

"Vjerujem i nadam se da će ti razgovori uroditi plodom i okončanjem borbi u veoma bliskoj budućnosti", kazao je Ban, ipak, napomenuvši da ima "mnogo prepreka". 

On je rekao da najviše nade daje egipatska inicijativa za postizanje prekida vatre izmedju Hamasa i Izraelaca. 

Palestinski ambasador pri UN Rijad Mansur zatražio je od Savjeta bezbjednosti da usvoji rezoluciju u kojoj se traži primirje. 

On je rekao da će Palestinci danas predati svoj nacrt rezolucije 15-članom Savjetu bezbjednosti.

(B92)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.