Danas dan žalosti u Holandiji
istražitelji Interpola danas počeli proces identifikacije nastradalih

193 holandske žrtve u padu malezijskog aviona

Danas dan žalosti u Holandiji

U Holandiji će danas biti Dan žalosti zbog 193 holandske žrtve u padu malezijskog aviona na istoku Ukrajine, gdje su istražitelji Interpola danas počeli proces identifikacije nastradalih na letu MH17 sa 298 putnika i članova posade.

Holandski premijer Holandije Mark Rute naveo je u saopštenju da je srijeda proglašena Danom žalosti, kada će u Holandiju biti prenijeta prva tijela žrtava prošlonedeljne nesreće, prenio je AFP.

Međunarodna policijska agencija Interpol saopštila je da je jedan njen tim u Ukrajini danas počeo da identifikuje žrtve.

"Do sada prikupljeni ostaci žrtava su obilježeni i pobrojani, prije nego što su prebačeni vagonima hladnjačama iz Donjecka do određenog operativnog centra u Harkovu, gdje će tim Interpola, zajedno s drugim međunarodnim timovima za identifikaciju žrtava nesreće, sprovesti preliminarne preglede", naveo je Interpol u saopštenju objavljenom iz centrale u Lionu, preneo je Rojters.

U međuvremenu je predstavnik posmatrača Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u Ukrajini Mihael Bočurkov rekao da na mjestu pada malezijskog aviona, u regionu Donjecka, i dalje ima ostataka tijela žrtava. 

"Uočili smo manje djelove tijela na mjestu" pada aviona, rekao je Bočurkov na pres konferenciji u Donjecku, pošto je njegova grupa tokom dana bila u inspekciji mjesta nesreće.

(Tanjug)