Najbolji jeftini smartfon je...
ilustracija

Deset konkurenata

Najbolji jeftini smartfon je...

Nokia je objavila novi promo video vezan za model Lumia 530, a u kojem je on ukratko upoređen s konkurencijom iz početnog segmenta pametnih telefona.

Sistemom eliminacije po određenim parametrima (memorija, čipovi, softverska nadogradivost i drugo), Lumia 530 pobjednik je u filmiću, ali kako se nosi s prethodnim modelom? 

Iako bi se dosadašnjim slijedom model Lumia 530 lako mogao vidjeti kao nasljednik najpopularnijeg Windows Phonea do sada, modela Lumia 520, stvar postaje sve manje jasna što se više gleda u detalje uređaja. U nekim segmentima u Microsoftu/Nokiji su se odlučili da još više uštede kako bi što bolje konkurisali jeftini(ji)m Androidima koji su preplavili tržište. 

Posebno je zanimljivo i to da je, uprkos pojavljivanju modela Lumia 525 prošle godine s gigabajtom radne memorije, stariji i dalje ostao popularniji. Lumia 530, u odnosu na modele 525 i 520, donosi ekran nešto veće rezolucije, ali to je varljivo. Dodatni pikseli zapravo služe samo za prikaz softverskih dugmića za Windows Phone. 

Ekran više nije izveden u IPS tehnologiji tako da je automatski lošijeg prikaza boja, a izgubila se i mogućnost upravljanja uređajem u rukavicama. Štaviše, prednja strana uređaja ne krije ni senzor za osvjetljenost ili blizinu. 

Sekundarne kamere za Skype pozive i sl. još uvijek nema, video je moguće snimati tek u 480p, zadnja glavna kamera je fiksnog fokusa (da, u 2014. još ima takvih uređaja), a i sa raspoloživom radnom memorijom se napravio korak unatrag (512 MB). 

Pri “rezanju” za novi model smanjila se i količina dostupnog prostora za skladištenje na 4GB, iako je i dalje proširiv microSD karticama. 

Istini za volju, sad se, umjesto para procesorskih jezgara Cortex-A9 iz Snapdragona S4, koriste četiri Cortex-A5 jezgra (Snapdragon 200), ali riječ je o slabijem rješenju, posebno s GPU strane. Adreno 302 smješten u novom modelu postiže 12,8 GFLOPS-a, dok na oba starija modela stoji Adreno 305 (19,2/21,6 GFLOPS-a, u zavisnosti od radnog takta koji može ići do 50 MHz). 

Iz svega postaje jasno da model 530 suštinski nije nasljednik starog modela, iako sada postaje jasno da je plan davanja oznaka uređajima već postao vrlo složen u Microsoftu/Nokiji. 

Riječ je o uređaju potpuno umanjenih mogućnosti, možda prilagođenijem kakvoj trenutno nepostojećoj seriji 4xx, iako je iz nedavnih Microsoftovih poteza jasno kako će se posebna borba voditi upravo za najniži segment uređaja. 

Na koji je onda način u uporednom testu Lumia 530 postala pobednički uređaj? Upravo ovako: 

(rtcg.me)