EU i SAD pooštrile sankcije Rusiji
Brisel

Paket ekonomskih sankcija

EU i SAD pooštrile sankcije Rusiji

Evropska unija i SAD pooštrile su ekonomske sankcije protiv Rusije, u nadi da će primorati Moskvu da promijeni politiku kad je riječ o Ukrajini.

"Postignut je politički sporazum o paketu ekonomskih sankcija", rekao je portparol diplomatske službe EU, nakon višečasovnog sastanka ambasadora 28 država članica Unije u Briselu, prenio je AFP.
Novim sankcijama obuhvaćeni su Jedinstvena korporacija brodogradnje i tri banke - VTB banka, Ruska poljoprivredna banka i Banka Moskve.
Agencija Rojters je prenijela iz saopštenja da su nove sankcije uvedene Rusiji "zbog njene podrške separatistima u istočnoj Ukrajini".
Proširenjem liste ruskih banaka, američkim sankcijama su sada obuhvaćene skoro sve najveće banke u državnom vlasništvu većim od 50 odsto, izuzev Sberbanke.
Sankcijama brodogradilištu sa sjedištem u Sankt Peterburgu zamrznuta su sva sredstva koje ono možda ima u SAD i s njim su zabranjene sve američke transakcije.
Nove mjere prevazilaze mjere zamrzavanja sredstava i zabrane viza koje su dosad uvedene i nameću ograničenja u finansijskom, vojnom i energetskom sektoru kako bi Rusija platila veću cijenu kontinuirane intervencije i podrške koju pruža proruskim aktivistima u Ukrajini, navodi francuska agencija.
Među novim mjerama je, prije svega, mogućnost ograničenja pristupa ruskih banaka evropskim tržištima kapitala, što bi moglo da ugrozi preduzeća za pružanje finansijskih usluga koja posluju u Rusiji, navode francuski mediji.
U mjere koje će biti uvršćene u novi paket spada i novo zamrzavanje bankovnih računa i zabrana boravka osobama iz bliskog okruženja predsjednika Putina, kao i zabrana prodaje oružja, osjetljivih tehnologija u domenu energetike i proizvoda sa dvojnom upotrebom u civilne i vojne svrhe, prenosi francuski list "Mond".
Mnoge države članice EU, među kojima Njemačka i Italija, imaju značajne ekonomske veze sa Rusijom koja, takođe, snabdijeva evropski blok trećinom potrebnog gasa, zbog čega je Briselu teško da slijedi Vašington u usvajanju strožih sankcija Moskvi.
Međutim, rušenje malezijskog aviona 17. jula, za koji se vjeruje da su ga oborili proruski aktivisti na istoku Ukrajine raketom proizvedenom u Rusiji, radikalno je promijenilo situaciju zbog čega se ideja o širim i strožim ekonomskim sankcijama našla u vrhu agende EU, zaključuje AFP.
Poslednji paket sankcija SAD, uveden 17. jula, odnosio se na ruske kompanije Rosnjeft, drugu najveću gasnu kompaniju Novatek i treću najveću banku Gasprombank, kao i više drugih banaka, pojedinaca i proizvođača naoružanja Kalašnjikova, prenioje Tanjug.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.