SAD i EU uvele do sada najoštrije sankcije Rusiji od vremena hladnog rata
Sankcije bi mogle da koštaju Rusiju trećinu godišnjeg budžeta

Udarac na rusku ekonomiju

SAD i EU uvele do sada najoštrije sankcije Rusiji od vremena hladnog rata

SAD i EU su uvele do sada najoštrije sankcije Rusiji od vremena hladnog rata, koje bi zemlju mogle da koštaju trećinu godišnjeg budžeta, ocjenjuju moskovski mediji.

"Nova ograničenja su prvi, istinski udarac po ruskoj ekonomiji. Sankcije EU tiču se cijelih sektora - finansijskog, naftnog i odbrambenog", piše agencija RBK.

Portal Njuzru navodi da ruska ekonomija već sada osjeća gubitke, jer je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) nedavno odbila da finansira ruske projekte, što za Rusiju znači da neće dobiti oko 23 milijarde investicija godišnje. 

Portal dodaje da se tome može dodati i odliv kapitala iz zemlje, koji je u prvom polugodištu ove godine iznosio oko 74,6 milijardi dolara. 

"Ruske vlasti su očekivale da Evopljani neće rizikovati da uvedu sankcije za čitave sektore privrede, bojeći se efekta bumeranga. Ali, pritisak na Rusiju sa ciljem da promijeni strategiju koja odgovara Zapadu, za Brisel je bio prioritetniji", zaključuje Njuzru. 

Nezavisimaja gazeta piše da EU izvozi u Rusiju robe u vrednosti oko 120 milijardi eura godišnje, te da će evropske zemlje i same osjetiti posljedice sankcija. 

"Koliko god da se bavimo zamjenom uvoza, koliko god da sarađujemo sa Indijom i Kinom, napredne tehnologije se nalaze na Zapadu i ili u 
zemljama koje su pod njihovim uticajem, kao što su Izrael i Singapur", smatra Direktor centra za analize i strategije Ruslan Puhov. 

Nikolaj Gračov iz fonda Skolkovo smatra da će zbog sankcija nastradati najviše "Gasprom" i "Rosnjeft", kojima su neophodne zapadne tehnologije za vađenje nafte i gasa na Arktiku, te da se proizvodnja nafte u Rusiji može smanjiti za pet do deset odsto. 

Direktor Instituta za strateške studije Igor Nikolajev ocjenjuje da će "ograničavanje pristupa državnih banaka prema jeftinim kreditima značajno i bolno udariti po domaćoj ekonomiji". 

"U Rusiji i tako ne rastu investicije u osnovni kapital, a sada će se kreditiranje u ekonomiju smanjiti još više. Ruska ekonomija je i bez sankcija srljala u recesiju a ovo će još više pogoršati situaciju", dodao je on. 

Prema riječima Nikolajeva "EU će takođe osjetiti posljedice sankcija, ali oni sa njima mogu da izađu na kraj". 

List Komersant piše, pozivajući se na diplomatske izvore da se vlasti Rusije nadaju da će tokom usaglašavanja na najvišem nivou sankcije biti omekšane. 

Moskva računa na podršku EU, koja sama može da pretrpi gubitke od smanjenja saradnje sa Rusijom, dodaje list. Pozivajući se na izvor blizak američkom Stejt departmentu, Komersant međutim navodi da novih slabljenja sankcija EU neće biti. 

Moskva smatra da je novi talas sankcija zapadnih zemalja "kontraproduktivan" i da je "ciničan". 

Zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Grigorij  Karasin izjavio je da je"besmisleno razgovarati sa Rusijom jezikom sankcija". 

"Sankcije će nam pomoći da se koncentrišemo... i kao rezultat, Rusija će dobiti efikasniju ekonomiju i zdravije društvo lišeno iluzija", kazao je Karasin. 

Anketa nezavisnog Levada centra pokazala je da većinu Rusa (61 odsto) ne brine uvođenje sankcija Rusiji zbog Ukrajine. Zbog sankcija brine 
samo trećina anketiranih (36 odsto). 

Međunarodna izolacija zemlje takođe ne brine suviše građane Rusije. Ne brine se 58 odsto anketiranih, nasuprot 38 odsto koji su rekli da su zabrinuti.

 

(Tanjug)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.