Folna kisjelina - važna u trudnoći
Ilustracija

Anketa

Folna kisjelina - važna u trudnoći

Nedovoljno unošenje vitamina i minerala tokom trudnoće može da šteti budućem zdravlju djeteta

Više od 60 odsto žena koje su učestvovale u nedavno sprovedenoj anketi smatra da je napredak medicine i farmacije u posljednjih 20 godina doprinio da se spriječe komplikacije trudnoće, ali tek svaka treća žena zna da navede neki od preparata koji u sebi sadrže folnu kisjelinu i koriste se u toku trudnoće.

Iako neke od vitamina trudnice imaju u rezervama, pa mogu da ih “pozajme” bebi, druge vitamine i minerale, čije se potrebe povećavaju tokom trudnoće, ne mogu da obezbijede čak ni optimalnom ishranom. Tipičan primjer za to je folat, aktivni oblik folne kisjeline, čiji deficit može dovesti do nepravilnosti u formiranju centralnog nervog sistema djeteta.

Dovoljan unos folne kisjeline može da doprinese smanjenju broja spontanih pobačaja koji se javljaju naročito kod žena sa sniženom aktivnošću enzima za pretvaranje folne kisjeline u biološki aktivan oblik.

Istraživanje je pokazalo i da više od 60 odsto ispitanih žena smatra da je u drugom stanju korisno uzimanje vitamina i dodataka ishrani. Svaka četvrta ispitanica je koristila vitamine u trudnoći, a svaka treća zna nekog ko je koristio neki od preparata koji sadrži folnu kisjelinu.

(prva.rs)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.