Crna Gora podržava dijalog sa Iranom
Ilustracija

Održan sastanak na temu iranskog nuklearnog programa

Crna Gora podržava dijalog sa Iranom

Državni sekretar za politička pitanja ambasador Vladimir Radulović sastao se danas, na njihovu inicijativu, sa ambasadorom Republike Francuske Veronik Brimo, šefom Delegacije EU Mitjom Drobničem, kao i otpravnikom poslova a.i. Savezne Republike Njemačke Olaf Peškeom. Tema sastanka bili su pregovori o iranskom nuklearnom programu.

Predstavnici zemalja ''E3+3'' (Kina, Francuska, Njema?ka, Rusija, Velika Britanija i SAD), koji učestvovali  u pregovorima,  obavijestili su državnog sekretara o dosadašnjoj realizicaiji sporazuma koji je postignut  novembra 2013.godine, do sada ostvarenom  značajnom napretku po pitanju nuklearnog programa Irana kao i obavezama  koje su preuzele i ispunile obje strane. Privremeni Zajednički akcioni plan, rezultirao je zaustavljanjem razvoja nuklearnog programa ove zemlje, i s tim u vezi,  ublažavanjem dijela sankcija međunarodne zajednice. Na toj liniji, istakli su i da će odluka o njegovom produžetku, odnosno u produžetku njegove implementacije do novembra 2014.  koja je usaglašena sa iranskom stranom,  omogućiti nastavak pregovora o sveobuhvatnom rješenju pitanja iranskog nuklearnog programa.

Državni sekretar Radulović je istakao da je Crna Gora i do sada, u svim prilikama i svim međunarodnim organizacijama, podržavala koncept, sadržaj i ciljeve ženevskih pregovora i da sa istom odlučnošću sada podržava odluku u produženju implementacije Zajedničkog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu, te s tim u vezi, ohrabruje sve aktere, a posebno iransku stranu, da nastavi odgovoran i konstruktivan dijalog, koji treba da dovede do prihvatljivog, dugotrajnog i sveobuhvatnog rješenja, koje će osigurati da iranski nuklearni program ima isključivo mirnodopsku namjenu. Izrazio je uvjerenje da će nastavak implementacije Zajedničkog akcionog plana i nastavak pregovora doprinijeti miru i stabilnosti, ne samo na Bliskom Istoku, već i znatno šire, s obzirom na osjetljivost i značaj kontrolisanog korišćenja nuklearne energije po međunarodnu i globalnu bezbjednost.  

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.