Mijović: U Crnoj Gori veliki broj žena koje koriste droge
Saša Mijović

Potreban Centar za rehabilitaciju i resocijalizaciju

Mijović: U Crnoj Gori veliki broj žena koje koriste droge

Omogućavanje rehabilitacije i resocijalizacije zavisnicama od droga je nešto što je NVO 4 LIFE zagovarala već dvije godine i vodila intezivnu javnu kampanju pozivajući i zahtijevajuću od nadležnih da se izgradi Centar za žene, po uzoru na onaj koji već postoji za muškarce. Ovo za Kodex kaže Saša Mijović, izvršni direktor NVO 4 Life.

“U toku je bprojekat čiji dio je i izgradnja Centra i ovim će biti prekinuta diskriminacija zavisnica od droga u dijelu tretmana, i imaće isti položaj kao i muškarci. Naravno da je veoma značajno da se ovaj Centar izgradi, jer je već duže vrijeme realna potreba za njegovim postojanjem. U Crnoj Gori postoji veliki broj žena koje koriste droge. Od ukupnog broja onih koji su u NVO 4 LIFE  potražili pomoć,  17% su bile žene.  Sigurno da je razlog ovolikom čekanju je bila finansijska kriza i nedostatak sredstava, ali vjerujem da je nedovoljna zainteresovanost donosioca odluka, takođe jedan od razloga za ovoliko čekanje”.

Mijović kaže da je nosilac ovog projekta  Javna Ustanova za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika droga na Kakarickoj gori, dok su partneri Glavni grad Podgorica, Unija opština, Opština Nikšić, Opština Tivat i NVO 4 LIFE, a projekat finansiran je od strane Evropske Unije podsredstvom Delegacije Evropske Unije u Podgorici.

“Dio sredstava je obezbijedio Glavni grad Podgorica. Izgradnja Centra je samo jedan dio ovog projekta. Neke od aktivnosti u sklopu ovog projekta su već realizovane i to su: Studijska posjeta organizacijama u Hrvatskoj, dva okrugla stola, sastanci projektnog tima jednom mjesečno, izrađena je i uskoro će biti  prezentovana Situaciona analiza “Položaj zavisnika i zavisnica od droga u Crnoj Gori”, raspisan je tender za izvođače radova i to je trenutno u proceduri, tako da kad se potpiše ugovor sa izvođačen, u roku od osam mjeseci nakon toga Centar bi trebao biti završen. Naredne aktivnosti su takođe organizovanje okruglog stola, redovni sastanci projektnog tima, kao i izrada posebnog programa po kome će se sprovoditi tretman rehabilitacije i resocijalizacije zavisnica od droga u budućem Centru. Na kraju, želim da pozovem sve one kojima treba pomoć i žele dobiti više informacija o samom tretmanu u Centru, da se jave na besplatnu SOS liniju 0800 82000, koja je takođe uspostavljena u okviru ovog projekta”, jasan je Mijović.