Filip Vujanović na inauguraciji Kolinde Grabar Kitarović
Filip Vujanović

Danas u Zagrebu

Filip Vujanović na inauguraciji Kolinde Grabar Kitarović

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović prisustvovaće danas u Zagrebu inauguraciji hrvatske koleginice Kolinde Grabar-Kitarović.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, Vujanović će prisustvovati inauguraciji Grabar-Kitarović, na njen poziv, a planiran je i njihov bilateralni sastanak.

Inauguracija će biti održana u podne na zagrebačkom Markovom trgu.

Grabar Kitarović postaće prva hrvatska predsjednica nakon što položi i potpiše svečanu zakletvu, od predsjednice Ustavnoga suda Jasne Omejec primi predsjedničku lentu i oda počast zastavi Hrvatske.

Na čelu najmlađe članice EU naslijediće Iva Josipovića čiji je mandat trajao prethodnih pet godina.

Početak svečanosti, koja će trajati nešto manje od jednog sata, označiće pucanj s Gričkog topa na kuli Lotrščak tačno u podne, uz zvonjavu zvona sa Crkve sv. Marka ispred koje se i održava inauguracija, prenosi Mondo.

Nakon intoniranja hine "Lijepa naša domovino" uslijediće inauguracioni govor prve hrvatske predsjednice koji će trajati oko 25 minuta.

Pored hrvatskih zvaničnika inauguraciji će, prema podacima Hine, prisustvovati 88 delegacija, među kojima je više predsjedika evropskih država i parlamenata.

Evropsku komisiju predstavljaće povjerenik za međunarodnu saradnju i razvoj Neven Mimica, dok iz Sjedinjenih Američkih Država stiže zamjenica državnog sekretara za energetiku Elizabet Šervud Randal.

Po završetku svečanosti Grabar Kitarović će za goste organizovati prijem, a četrdesetak zvanica biće na svečanom ručku, nakon koga će predsjednica Hrvatske održati niz bilateralnih susreta.

Do sada je za inauguraciju akreditovano više od 300 novinara.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.