Crna Gora će vjerovatno biti prva nova članica NATO-a
Andrej Plenković

Plenković ocijenio

Crna Gora će vjerovatno biti prva nova članica NATO-a

Crna Gora je najvjerovatnije nova članica NATO-a, a najbolji put za osiguravanje pozivnice je da dokaže što je moguće viši nivo pripremljenosti u političkom, ekonomskom, bezbjednosnom i vojnom smislu, ocijenio je potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta (EP) Andrej Plenković.

Plenković je u intervjuu Pobjedi, kazao da je članstvo Crne Gore u NATO-u važno za bezbjednost države i za stabilnost Jugoistočne Evrope.

“Crna Gora od 2009. sprovodi Akcioni plan za članstvo, te je ostvarila značajan napredak u pripremama. Istovremeno, Crna Gora je lider u regionu kad je riječ o dinamici pregovora za članstvo u EU”, smatra Plenković, koji je poslanik Hrvatske demokratske zajednice u EP.

Kako je naveo, izjavu francuskog predsjednika Fransoa Olanda da proširenje NATO-a u ovom trenutku nije aktuelno, treba sagledati u kontekstu posjete generalnog sekretara Jensa Stoltenberga Parizu pri čemu je ključna tema bila Ukrajina.

Prema riječima Plenkovića, nezavisno od te izjave, Crna Gora treba da nastavi sa reformama i pripremama za članstvo na tragu dosadašanjeg angažmana.

“Na Samitu u Velsu NATO je potvrdio da njegova vrata ostaju otvorena za nove članice. Crna Gora je najvjerovatnije nova članica Saveza, a najbolji put za osiguravanje pozivnice za članstvo je da dokaže što je moguće viši nivo pripremljenosti za članstvo u političkom, ekonomskom, bezbjednosnom i vojnom smislu", poručio je on.

Plenković je ocijenio da je Crna Gora donijela ispravnu odluku da kao kandidatkinja za članstvo slijedi vanjsku politiku EU u vezi Ukrajine, za razliku od Srbije.

“Ukrajina je danas na braniku evropskih vrijednosti, a hibridna agresija Rusije najbolja je poruka zemljama u regionu kolika je prednost biti članica EU i NATO-a, te biti obuhvaćen mehanizmima kolektivne sigurnosti. Smjer koji je odabrala Crna Gora se prepoznaje”, naveo je on.

Plenković smatra da će stav Crne Gore u pogledu ukrajinske krize biti adekvatno valorizovan u pravom trenutku i od strane članica NATO-a.

On je dodao da je Rezolucija EP koja poziva članice Evropske unije u NATO-u da aktivno podrže pristupanje Crne Gore Alijansi, koristan signal.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.