Srbija: 15 milijardi evra iz zdravstva završilo u privatnim džepovima!
Ilustracija

Ko je pokrao narod?

Srbija: 15 milijardi evra iz zdravstva završilo u privatnim džepovima!

U proteklih deset godina nijedna institucija, nijedno javno preduzeće nije bilo kontrolisano da li troši novac na adekvatan način - izjavio državni sekretar Ministarstva zdravlja Miloš Jeftović

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Miloš Jeftović izjavio je danas u Pirotu da je uvođenje centralizacije javnih nabavki neophodno kako bi se stalo na put zloupotrebama i da je zbog nepostojanje tog sistema u proteklih deceniju nijedno javno preduzeće nije adekvatno kontrolisano kako troši novac. 

- U proteklih deset godina nijedna institucija, nijedno javno preduzeće nije bilo kontrolisano da li troši novac na adekvatan način. Podaci Evropske unije i Svjetske banke samo za zdravstveni sistem govore da je 15 milijarde evra samo kroz zdravstveni sistem prohujalo u nečije privatne džepove. Neodgovorni ljudi u zdravstvenom, ali i svim drugim sistemima su na neki način te pare prokockali – rekao je Jeftović. 

Navodeći kao primjer Vojvodinu, on je kazao da je pokrajinski fond zdravstvenog osiguranja na godišnjem nivou dobijao između 130 i 150 miliona evra a da se ne zna “gdje su te pare potrošene i za šta”. 

- U pirotskoj bolnici nemate elementarne uslove za sprovođenje nekih oblika zdravstvenih usluga. S druge strane, na sjeveru zemlje imate dijagnostiku gdje na jedan aparat imate tri pacijenta godišnje. S kojim pravom su ta sredstva tako nenamjenski trošena? S kojim pravom ako se zna da jedan bolnički krevet za porođajnu salu košta 4.700 evra, a neko ga je plaćao 27.100 evra. To je samo jedan primjer neodgovorne vladavine DS-a i njihovih saučesnika u proteklih 13 godina – kazao je sekretar Jeftović na konferenciji za novinare.

(Izvor:Telegraf)