Heroj iz Bijelog Polja
Tarik Kuruglić

Dvadesetjednogodišnjak spasio djevojku iz nabujalog Lima

Heroj iz Bijelog Polja

Bjelopoljac Tarik Kuruglić je iz talasa Lima sigurne smrti spasio bjeopoljku A. Z. (26), koja je sa mosta u naselju Nikoljac skočila u nabujalu rijeku sa namjerom da sebi oduzme život.

Kuruglić se sa svojim drugom Vladom Bulatovićem oko 14 časova, kolima vozio prema centru grada, kada su ugledali okupljene građane na mostu.Tada su čuli da je u rijeku skočila neka djevojka.”Odmah smo se okrenuli i kolima krenuli nizvodno od mosta prema naselju Pruška, u namjeri da vidimo šta se dešava sa djevojkom”, skromno i tiho objašnjava ovaj dvadestjednogodišnjak. Kada su nizvodno zastali na obali Lima i ugledali nepomično tijelo djevojke kako pluta, Kuruglić je skočio u hladni Lim i hrabro zaplivao prema tijelu, koje je voda nosila neverovatnom brzinom.Doplivao je do tijela djevojke, uhvatio je rukom i plivao prema obali.Kada je doplivao do obale sa tijelom nesrećne djevojke, skoro na izmaku snage, okupljeni mladići su mu pomogli da tijelo djevojke izvade na obalu.Djevojka nije davala znake života, već je ekipa hitne pomoći koja se brzo našla na licu mjesta i samo sposobnost dežurnog ljekara Besima Kadića, poslije petnaestak minuta uspjela nesretnu djevojku vratiti u život. Djevojka je hospitalizovana u bjelopoljskoj bolnici i nalazi se van životne opasnosti.

Intervju sa Tarikom Kuruglićem

Dok je trajala drama, još jedan hrabri bjelopoljac je pokušao spasiti utopljenicu. Naime, komandir jedinice Službe zaštite i spasavanja, Zoran Puletić  je vidjevši da je djevojka sa mosta skočila u rijeku, i sam skočio u namjeri da je spasi.Međutim, tijelo djevojke je rijeka brzo nosila, tako da je bilo nemoguće stići. Puletić se povrijedio boreći se sa talasima nabujale rijeke, tako da je i on zbog zadobijenih povreda, hospitalizovan u bjelopoljskoj bolnici.

Na pitanje novinara šta misli o svom današnjem podvigu, Kuruglić kaže: “To što sam ja uradio danas mislim da nije ništa posebno i smatram da bi većina građana uradila isto, pokušavajući spasiti nekog od sigurne smrti”, kaže ovaj skromni mladić i dodaje da mu nisu poznati razlozi zbog kojih se ova mlada djevojka odlučila sebi oduzeti život na ovakav način, ali kaže da mu je drago što se sve dobro završilo i što je ona ipak živa.

(Kodex/dopisništvo B.Polje)